”Polisen i Sverige sköter inte sitt jobb”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-24

Skarp kritik efter helikopterrånet

Fel attityd hos polisen gör Sveriges värdetransporter till lätta byten för organiserade ligor.

Dåligt förebyggande polisarbete och för korta straff placerar Sverige i topp bland värderånarligan i Europa.

– Problemet är att polisen i Sverige inte sköter sitt jobb, säger Francis Ravez Europeiska vid värdetransportorganisationen, ESTA.

I Sverige attackeras en av åtta värdetransporter. Det gör Sverige till tredje mest osäkra landet i Europa för värdetransporter, enligt en undersökning som gjordes förra året av Europeiska värdetransportorganisationen, ESTA.

– Normalt sett ska polisen skydda samhället. Den svenska polisen är ett exempel på hur detta misslyckas. De vet vilka brottslingarna är men kan ingenting göra eftersom de saknar bevis att slå till. Polisen måste bli effektivare och jobba mer förebyggande, säger Francis Ravez, generalsekreterare på ESTA.

Stort samhällsproblem

Ravez anser att den svenska polisen måste ändra sin attityd till de grova rånen. Alltför många av de här brotten ses som ekonomisk brottslighet eftersom ingen skadas. I själva verket skadar värderånen samhället allvarligt och borde bedömas som grova våldsbrott, anser han.

– Vi vet att rånbyten ofta går till att finansiera terroristverksamhet. Eller också köper rånarna droger utomlands som de säljer i Sverige. På så vis kan de tiodubbla sin vinst. Det här måste svenska myndigheter ta på allvar, säger han.

"Vi tar det på allvar"

Lars Johansson, kriminalinspektör på länskriminalpolisens underrättelsetjänst i Stockholm, har en annan uppfattning.

– Vi tar det här på högsta allvar. Vi jobbar förebyggande hela tiden, men beviskraven är höga i Sverige. Vi blir allt bättre och det blir rånarna också. I Sverige har vi en helt annan brottslighet jämfört med våra grannländer, säger Lars Johansson.

Han kan hålla med om att andelen uppklarade rån är låg. Men att Sverige skulle vara extra drabbat av allvarliga rån håller han inte med om.

Korta fängelsestraff

Straffen för de rånare som åker fast är en annan punkt som ESTA kritiserar. Leif Trogen, chef för finansiell infrastruktur på Bankföreningen, ser en tendens att bankrånare ofta döms till relativt korta fängelsestraff.

– Domstolarna väljer att döma på den lägre delen av straffskalan där minimun är fyra år. Det är den praxis som finns i Sverige och som skiljer oss från andra länder. Vi efterlyser en utredning som kan ge svar på om det är de korta straffen eller något annat som gör att rånen är så vanliga, säger han.

Tyskland hade sex värderånattacker under hela 2008. Orsaken till att ett så stort land klarar sig undan fler attacker är enligt ESTA att polisen är engagerad och att nästan alla brott klaras upp. Storbritannien toppar listan över värdetransportrån och har så gjort i många år.

Sköter inte sitt jobb

– Men det går inte att jämföra med de våldsamma rånen i Sverige. I Storbritannien rör det sig ofta om spontana brott där någon stjäl en värdeväska på gatan, säger Francis Ravez.

Sedan 2007 är hanteringen av kontanter utlagd på privata aktörer. Det har spekulerats i om det kan vara privatiseringen som gjort att säkerheten blivit sämre.

– Det har ingen betydelse för rånen. I hela världen sköts transporterna av privata bolag. Problemet är att polisen i Sverige inte sköter sitt jobb, säger Francis Ravez.