Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Mobilknappande chaufför fick sparken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-09

"Filmen visar inte vad som hände"

Busschauffören fångades på film då han knappade på sin mobiltelefon.

I dag fick han sparken.

– Jag är helt förkrossad, filmen är missvisande, säger han.

I går rapporterade Aftonbladet om den 32-årige busschauffören David som fångades på film av en resenär när han knappade på sin mobiltelefon.

Enligt resenären sms:ade David i flera minuter och äventyrade både sin och passagerarnas säkerhet.

I dag var David inkallad på ett möte hos sin arbetsgivare Busslink. Där fick han beskedet att företaget omedelbart avslutar hans provanställning.

– Det känns som att hela mitt liv är förstört, jag har gråten i halsen och vet inte vad jag ska tro. Det som framkommit om mig stämmer inte alls, säger han.

"Extremt stressigt"

Enligt David var den aktuella dagen extremt stressig.

Han var extrainkallad och skulle plocka upp ett antal resenärer som stod längs motorvägen på trafikplats Söderhall mellan Stockholm och Norrtälje.

– Den bussen de hade åkt med hade gått sönder, så jag var tvungen att åka dit och plocka upp dem.

När han hade lämnat av passagerarana i Stockholm visste han inte om han skulle fortsätta den ordinarie turen mellan Stockholm och Norrtälje.

– Jag försökte få tag på driftcentralen, men fick inget svar så jag bestämde mig för att åka till Norrtälje med resenärerna som väntade vid Tekniska högskolan.

Hade full kontroll

Under resan försökte David igen få tag på driftcentralen – utan resultat.

Det var då han fångades på film.

– Jag höll telefonen i handen och tryckte hela tiden på återuppringning, men jag kom aldrig fram. Jag satt definitivt inte och sms:ade, säger David.

Han förstår att filmen väcker känslor hos resenärerna men han försäkrar att han hade full kontroll på situationen.

– Jag har alla körkortskombinationer som finns, jag skulle aldrig utsätta mig själv eller andra för fara. Och jag har aldrig hört talas om att man inte får använda telefonen i jobbsyfte, säger han.

"Brustit i omdömet"

Ted Stridsberg, personalchef på Busslink, bekräftar att David avskedats.

– Vi är ett bussföretag som jobbar hårt med säkerhet för både resenärer och vår personal. Använder man mobiltelefonen på det här sättet har man brustit i omdömet och därför bedömer vi att chauffören inte kan jobba kvar hos oss, säger han.

Men chauffören säger att han försökte få tag på driftcentralen för att veta vad han skulle göra?

– Jag kan, av respekt till de inblandade, inte kommentera det enskilda fallet. Men vi pratar inte i mobiltelfon med våra förare, vi kontaktar dem via vår radiotrafikledning.

Men enligt David sker det ofta att chaufförerna kontaktas på mobiltelefoner.

– Alla vet att driftcentralen ringer chaufförernas mobiltelefoner mitt under körningar. Men det spelar ingen roll att jag förklarar vad som har hänt, Busslink verkar vilja statuera ett exempel på grund av uppmärksamheten i medierna, säger han.

Inga tydliga regler

Bengt Bryungs, ordförande för Kommunals trafiksektion Stockholm, tycker att uppsägningen är ovanligt hård.

– Företaget använder chauffören för att rädda sitt eget skinn från en knepig situation som de själva har orsakat. Driftcentralen kontaktade ju honom och gav honom en arbetsdirektion under färden, säger han.

Enligt Bryungs har Busslink inga regler om att mobiltelefoner inte får användas i jobbsyfte under arbetstid. Men företaget meddelar att man nu ska förbättra informationen om riskerna med mobilanvändande i trafiken.

– Det här är egentligen något som bör vara reglerat i lagar. Det är ju allmänt känt att mobilanvändande i trafiken är förenat med fara, säger Bryungs.

På måndag ska David och facket sätta sig förhandlingar med Busslink igen.

Enligt lagen måste arbetsgivaren varsla 14 dagar innan en provanställning avslutas. Handlar det om en uppsägning ska den anställda varslas en vecka innan uppsägningen sker.

Fotnot: David heter egentligen något annat.