Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Viola

FN enat mot rasism

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-21

"En betydande framgång"

Den stormiga inledningen till trots enades FN:s rasismkonferens om ett slutdokument – trots att konferensen pågår till och med fredag.

Även Iran accepterade dokumentet som slår fast att "Förintelsen aldrig får glömmas".

Samtidigt kommer uppgifter om att Irans president strök delar ur gårdagens kritiserade anförande – delar där han ifrågasätter Förintelsen.

Över 100 stater kom på tisdagen överens om ett gemensamt uttalande om att bekämpa rasism och intolerans i hela världen, rapporterar AP.

Den 143 punkter långa listan varnar exempelvis för stereotypa uppfattningar om människor på grund av deras religion.

Den punkten var ett huvudkrav från de islamska staterna, som säger att att muslimer har särbehandlats sedan den 11 september.

Bildt glad

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är väldigt nöjd med slutdokumentet: "Det är en betydande framgång att vi nu på seneftermiddagen fått konferensen i Genève att godkänna det slutdokument som är ett resultat inte minst av EU:s mycket bestämda förhandling", skriver han på sin blogg.

Israel och USA fortsatte att bojkotta konferensen – eftersom de befarade fler antiisraeliska uttalanden.

I måndags gick 23 EU-ministrar ut ur mötessalen i protest mot president Mahmoud Ahmadinejads attack mot Israel, då han kallade landet för "rasistsk och grymt".

Förnekat Förintelsen

Irans president har tidigare fönekat Förintelsen flera gånger. Men i dag skrev accepterade Iran alltså slutdokumentet som slår fast att den aldrig får glömmas.

Samtidigt kom uppgifter från FN om att president Ahmadinejad strukit delar av sitt tal under gårdagen.

Bland annat ska han ha hoppat över delar där han just beskrev Förintelsen som "tvivelaktig" och "tveksam".

Detta efter ett samtal med FN:s generalsekreterare där denne påminde honom om konferensens mål. Ban Ki-moon var ändå besviken efter Mahmoud Ahmadinejads utspel:

–Vi är väldigt ledsna över att konferensen utnyttjades av den iranska presidenten för politiska ändamål.