”Lysande affärsidé, men kanske inte rätt företag”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-27

Frågetecknen hopar sig inför GGF:s bolagsstämma

Frågetecknen hopar sig inför Global Gaming Factory X:s bolagsstämma där köpet av Pirate Bay ska klubbas.

Det är fortfarande oklart om och var pengarna för köpet finns.

– Någon form av bevisning på att de här pengarna finns, det måste vara den första frågan man ställer sig, säger John Örtengren, som kommer att representera organisationen Aktiespararna på stämman.

I morse uppgav GGF i ett pressmeddelande att ”vissa investerare” hoppat av – men att köpet ändå kommer att genomföras.

I dag klockan 13.00 håller Global Gaming Factory X en extra bolagsstämma där en av punkterna är förvärvet av fildelarsajten The Pirate Bay.

GGF:s vd Hans Pandeya, som enligt Örtengren har 60 procent av rösterna i företaget, jagas av Kronofogden för en skatteskuld på drygt 780 000 kronor, samtidigt som bevis saknas för att pengarna för förvärvet har säkrats – och frågorna är många om hur GGF och dess vd ska kunna klara köpet.

”Finns bara uttalanden”

– Låt oss anta att huvudägaren får 75-80 procent av rösterna på stämman. Det innebär rent tekniskt sett att han har alla möjligheter att säga ”Jaha, nu har vi hört vad de andra aktieägarna säger, och det får vi väl ta till protokollet, men nu kör vi såhär”, och så tar man det här beslutet med den majoritet man har. Och det är väl den mest sannolika utgången, säger John Örtengren.

– Men kommer det alltför mycket grus i maskineriet blir det väldigt svårt att verkställa det här avtalet, säger han.

Köpesumman för Pirate Bay uppgår till 60 miljoner kronor – men det är i nuläget oklart var pengarna ska komma ifrån.

– Det finns bara uttalanden om att finansieringen är tryggad, säger John Örtengren.

Örtengren jämför GGF:s avsikt att köpa Pirate Bay med företaget Koenigseggs pågående försök att köpa Saab.

– Det är en lysande affärsidé, men det kanske inte är rätt företag – de har egentligen inte de resurserna som krävs för att genomföra det här, säger han.

– Man kan jämföra det här lite grand med Koenigsegg-affären i Trollhättan. Någon liten, duktig, ambitiös företagare spänner bågen kanske lite för högt. Därmed inte sagt att man kommer att misslyckas, men det är en väldig chanstagning, säger han.

”Skägget i brevlådan”

– Och dessutom har man ett ansvar mot alla andra aktieägare i det här bolaget, som dessutom sitter med skägget i brevlådan eftersom aktierna är handelsstoppade, säger Örtengren.

Och frågetecknen kring köpeskillingen är inte de enda oklarheterna runt företaget.

– Man måste välja nya styrelseledamöter på grund av avhoppen, men det har inte sagts flasklock om vilka kandidater man har till styrelsen. Och det är definitivt inte god aktiemarknadssed att först på stämman visa upp personer vars cv:n och referenser man inte hinner kolla, säger John Örtengren.

Hans Pandeya har tidigare sagt till Dagens industri att ”misstankarna att bolaget inte haft pengar” kommer att skingras på bolagsstämman, och att affären definitivt kommer att bli av.

– Det går inte att stoppa den här affären, sa Pandeya till tidningen i måndags.