Präster enar sig mot beslutet
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-23
Karlsborgs präster är överens: Vi viger inte homosexuella
Homosexuella får gifta sig, beslutade kyrkomötet i går.
Men det verkar bli svårare att genomföra på vissa platser – på grund av att prästerna vägrar.
– Många är oroliga för beslutet, jag har inte hört någon tala positivt om det, säger Mattias Lindström, kyrkoherde i Karlsborg.
Homosexuella par får vigas i Svenska kyrkan, beslutade kyrkomötet i går torsdag. Från och med den 1 november i år kan par av samma kön viga sig. Men på grund av inre splittringar ser det ut att bli svårare att genomföra homovigslar i vissa delar av landet.
I Karlsborgs pastorat, som består av fyra församlingar med sammanlagt ungefär 5000 medlemmar, är alla tre präster eniga om att inte viga homosexuella par. Kyrkoherden i Karlsborg, Mattias Lindström, är kritisk till kyrkomötets beslut. Samtidigt förstår han de som tycker att reglerna tidigare varit diskriminerande.
– Det har egentligen inte med homosexualitet att göra utan om synen på äktenskapet. Demokratin är viktig även inom kyrkan, men jag ser det här som medaljens baksida. De har förändrat synen på äktenskap för radikalt, säger Mattias Lindström.
"Beslutet saknar förankring"
Beslutet har tagits utan förankring, högt över de vanliga medlemmarnas huvuden, menar kyrkoherden. Och han tycker att det gått väl snabbt fram. Att Sverige är ett av de länder som gått längst i frågan ser han inte som någonting positivt – utan oroande.
– Visst är det så att kyrkan förändrat traditioner tidigare, men det måste man alltid göra i samspråk och samråd med vad skriften säger. För mig är det omöjligt att blunda för att bibeln är väldigt tydlig på just den här punkten. Att vi är bland de första får mig att undra ”är det här verkligen rätt?” säger Mattias Lindström.
"Prästerna får göra som de vill"
Anna Karin Hammar (S) är präst och en av de ledamöter i kyrkomötet som står bakom beslutet om samkönade äktenskap. Hon upplever inte splittringarna som något större problem, och hon vill påminna om att prästerna även i fortsättningen får göra som de vill i frågan.
– Vi har en vigselrätt, inte en vigselplikt i Sverige. Och att det finns en minoritet som inte är med på beslutet är inte konstigt. Det finns plats för folk att tycka annorlunda. Vi måste ge den här processen tid, säger Anna Karin Hammar.
Trots att Mattias Lindström inte håller med kyrkomötet i frågan måste han som kyrkoherde skaffa fram någon som vill viga homosexuella inom hans pastorat.
– Vi måste ordna med en vikarie eftersom det inte finns några präster här som vill göra detta, säger han.