”Mindre Mona mer Mona Sahlin”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

S-ledaren tappar i opinionen - två debattörer om vad Sahlin måste göra för att vända trenden

Mona, sluta flamsa, börja prata politik.

Annars kan du förlora valet.

Det säger Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning.

– Som det ser ut i dagsläget är det nog ganska stor ris för det.

I helgen samlas socialdemokrater från hela landet i Västerås för att prata vård, kommunpolitik och EU. Det hade varit roligare för ett år sedan.

Aftonbladet, 26 december 2007: ”Sagolikt, Sahlin”

Aftonbladet, 26 december 2008: ”Reinfeldt regerar”

På ett år gick s-ledaren Mona Sahlin från opinionsvinnare till förlorare. Minus tolv procent i Aftonbladet/Sifos mätning av partiledarnas förtroende. Samtidigt hämtade Reinfeldt in och gick om. Och nu krymper avståndet mellan blocken. Vad var det som hände?

Vi bad Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning och statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld analysera läget. De pekar på två saker: Finanskrisen och turerna kring det rödgröna regeringssamarbetet.

Brist på ledarskap

– Det är naturligt att man lutar sig mot sittande regering i en krissituation, säger Lotta Gröning.

– Lanseringen av den rödgröna koalitionen visade på tveksamhet och brist på ledarskap. Hon hade inte partiet under kontroll, säger Ulf Bjereld.

Har Mona Sahlin en kris?

– Krisen var att man fick så höga opinionssiffror utan att göra någonting. Nu håller det på att bli mer balanserat mellan blocken, säger Lotta Gröning.

– Man ska vara försiktig med ordet kris. Men hennes ledarskap är ifrågasatt. Dels baserat på hur hon lanserade den rödgröna koalitionen, dels för att hon synts för lite i debatten. Hon kommer inte åt Reinfeldt. Arbetet inom partiet har präglats av rådslagsarbetet, nu i mars kommer de skarpa förslagen. Nu är det upp till bevis, säger Ulf Bjereld.

Prata politik

Prata politik. Det är det som gäller. Eller, som Lotta Gröning uttrycker det:

– Hon måste tona ner Mona och bli Mona Sahlin. Hon måste svara ordentligt på frågor från alliansen och berätta om alternativet. Hon behöver mer tyngd och bli mer seriös. Det går inte att skämta bort Fredrik Reinfeldt, det tar han poäng på.

Gröning tar ett exempel från senaste partiledardebatten i riksdagen. Mona Sahlin kallade alliansregeringen för ”regering UPA, regering utan politiskt ansvar.”

– Hon måste sluta med de här flamsigheterna. Annars tror jag inte att folk tar för givet att det är hon som kan leda i en kris, säger Lotta Gröning.

Mona Sahlin är en av svensk politiks mest erfarna. Men hennes erfarenhet som partiledare är ganska kort.

Tuffare vara statsministerkandidat

– Hon sa tydligt från början att hon ville ha ett delat ledarskap. Men när det händer något då står hon där själv. Det är en ny roll för henne. Det är tuffare att göra misstag som statsministerkandidat än som minister, säger Lotta Gröning.

Hur stor är risken för Mona Sahlin och hennes parti att förlora också nästa val?

– Som det ser ut i dagsläget är det nog ganska stor risk. Jag ser inte oppositionen som några säkra segrare. De når inte ända fram och är inte det mest trovärdiga alternativet, säger Lotta Gröning.

– Om man ser till opinionsläget så har det aldrig hänt att någon tappat ett så stort försprång som oppositionen faktiskt har. Men nu när gapet minskar så hamnar fokus på raset. Det gäller att inte raset fortsätter, säger Ulf Bjereld.

Och den ekonomiska krisen som nu är till regeringens fördel kan om ett år bli till en nackdel.

– Många tror att krisen är över om ett år. Då är det istället konsekvenserna av krisen som kommer med stigande arbetslöshet. Och den typen av kriskonsekvenser brukar gynna oppositionen, säger Bjereld.

Socialdemokraternas kommunala framtidsdagar pågår i Västerås fredag till söndag. I morgon 15.00 kan du chatta med Mona Sahlin.