Bloggare: Ryska säkerhetstjänsten slog ut Google

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-08

Georgisk blogg mål för stockning

Det var ryska säkerhetstjänsten som låg bakom cyberattacken som till stora delar slog ut Twitter, Facebook och Google i torsdags. Det hävdar en georgisk bloggare som ser ut att ha varit mål för angreppen.

– Jag är inte klar över varför jag angreps, men att attacken genomfördes bevisar att jag har hållit på med något viktigt, sade han i telefon till AFP på lördagen.

Bloggaren kallar sig Cyxymu, vilket är en transkribering till latinska alfabetet av kyrilliska Suchumi – huvudstad i Abchazien, den georgiska region som bloggaren säger att han flydde från under ett krig i början av 1990-talet.

Han är 34 år och heter Giorgi. Hans bloggar och twitterinlägg är kritiska mot Rysslands agerande. Tidningen The Guardian identifierar honom som lärare i ekonomi.

Kan inte spåras

Det är nästan omöjligt att spåra varifrån internetstockningar kommer såvida inte angriparen själv skryter om det, konstaterar it-nyhetssajten Cnet News.

– Det kanske utfördes av vanliga hackare, men jag är säker på att ordern kom från ryska regeringen, säger bloggaren enligt Cnet.

Stockningen gjordes dagen före årsdagen av Georgienkriget. Den föregicks av mejlspamning som såg ut att komma från bloggaren Cyxymu och innehöll länkar till hans konton. En talesman för Facebook sade till Cnet att e-postfloden inte var effektiv nog för att åstadkomma den överbelastning som sedan följde.

Mikrobloggsajten Twitter stängdes helt i flera timmar i torsdags, Facebook och Livejournal påverkades delvis och hos Google fick Blogger, Goole Sites och Youtube problem.

TT-AFP