Nu leder Sverige EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-01

– Men tuffa utmaningar väntar Reinfeldt

Jose Manuel Barroso och Fredrik Reinfeldt. Foto: Scanpix

Sverige har tagit över ordförande-klubban i EU.

Men det närmaste halvåret blir ingen barnlek för Reinfeldt och regeringen.

Finanskrisen, klimatfrågan och det omdebatterade eventuella omvalet av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso gör att kniven ligger på strupen från start.

– Den som väntar sig en badsemester och en lugn höst kommer att bli besviken, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på en presskonferens med statsminister Fredrik Reinfeldt i Stadshuset i Stockholm.

Regeringen tog i dag emot EU-kommissionen för att markera att Sverige tar över ordförandeklubban för EU.

– Jag ska inte sticka under stol med att det är ett stort ansvar som följer, sade Reinfeldt.

Planerade för halvåret

I ett kvavt Stockholm trampade examenspirriga statsråd på Stadshusets borggård i väntan på kommissionärernas limousiner för det gemensamma gruppfotot med ordförande José Manuel Barroso i spetsen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gick sedan för en enskild överläggning med Barroso, samtidigt som statsråden träffade sin respektive kommissionärer.

Under mötena skulle grunden läggas för förhandlingar som ska ske under det svenska ordförandeskapet. Prioriterade frågor är den ekonomiska och finansiella krisen, klimatfrågan, rättssamarbete, Östersjöregionen och utvidgningsprocessen.

Klimatfrågor i fokus

Växthusvärmen under besöket kan möjligen ha varit ett förebud om hur svettigt det kan bli att få till en gemensam EU-linje till klimatförhandlingarna i Köpenhamn i december, och ett avtal där. Statsministern har börjat varna för att klimatintresset bland EU-ledarna har svalnat i den ekonomiska krisen.

– Vi ska göra allt som står i vår makt för att uppnå enighet om ett internationellt klimatavtal i Köpenhamn, sade Reinfeldt, under sitt tal i Stadshuset.

"En inspirationskälla"

Regeringens ambition är enligt Reinfeldt att genomföra ett ordförandeskap med fokus på de frågor som Europas medborgare verkligen bryr sig om. Enligt José Manuel Barroso är förväntningarna stora från övriga EU.

– Sverige är en inspirationskälla för många i Europa. Ni har visat att det går att ha en öppen marknad och stå emot protektionism och samtidigt ha social sammanhållning, social utveckling, och höga miljöambitioner, sade han i en tidningsintervju på onsdagen.

18 år efter ansökan

Det var efter två års förberedelser och på dagen 18 år efter att den svenska ansökan om EU-medlemskap som statsminister Fredrik Reinfeldt i dagkunde stiga upp framför mikrofonen i Blå Hallen i Stockholms stadshus för sin första presskonferens om EU:s ordförande.

Efter en lunch med svenska och europeiska journalister fortsatte regeringen och kommissionen sina möten. Därefter väntade en mottagning på slottet och offentliga samtal i Kungsträdgården om klimatet med allmänheten.

Dagen rundas av med en stor invigningsfest på Skansen på kvällen med kungen och drottningen.

Ska träffa kungen

14.40 Plenarsession med samtliga statsråd och kommissionärer.
Plats: Gyllene Salen, Stadshuset

15.55 Kungen tar emot kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
Plats: Kungliga Slottet

16.05 Kungen tar emot svenska regeringen och kommissionen.
Plats: Kungliga Slottet

17.00 Båttur i Stockholms skärgård för transport till Skansen för svenska regeringen och kommissionen.

17.45 Tjeckiska cyklister som har cyklat från Prag träffar Cecilia Malmström och Štefan Füle.
Plats: Junibacken

18.30 Sveriges ordförandeskap i Europeiska Rådet invigs med en ceremoni i närvaro av Deras Majestäter Konungen och Drottningen, svenska regeringen och kommissionen.
Plats: Skansen

Sofia Ström TT