Blå jättepenis målas över – efter bara en vecka
Publicerad 2018-04-12
En vecka. Längre än så får inte konstverket på husväggen på Kronobergsgatan i Stockholm sitta kvar.
Den blå jättepenisen har väckt stor uppståndelse och bara en dag efter att den presenterades meddelas att den snart är ett minne blott.
– Vi är givetvis måna om den konstnärliga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter, säger Camilla Klint, marknadsområdeschef hos Atrium Ljungberg, som äger fastigheten.
Den blå och flera meter höga penisen ledde till stort ståhej när den blev färdig på onsdagsmorgonen i veckan. Konstnären bakom konstverket, Carolina Falkholt, hoppades att människor i Stockholm skulle ta till sig verket och hoppades på samtal om sexualitet, kropp och frihet.
– I New York togs den ner snabbt, och jag ser detta som dess återuppståndelse, sa hon i en intervju med Aftonbladet.
Men nu har fastighetsägaren Atrium Ljungberg tagit beslut om att låta konstverket sitta upp i en vecka, vilket de uppger i ett pressmeddelande.
– Kultur och konst är en viktig del i utvecklingen av intressanta stadsmiljöer. Vi är givetvis måna om den konstnärliga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter. Genom att låta verket sitta uppe under en kortare period erbjuder vi alla intresserade att ta del av verket, säger Camilla Klint, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg.
Grannar ser penisen som stötande
Sedan 2008 har Atrium Ljungberg gett Kollektivet Livet, ett konstnärskollektiv, möjlighet att skapa konstverk på husgaveln på Kronobergsgatan 35 på Kungsholmen i Stockholm.
– De får alltid konstnärlig frihet i skapandet av sina verk. På morgonen onsdagen den 11 april fick Atrium Ljungberg, samtidigt som alla andra Kungsholmsbor se Kollektivet Livets nya verk för första gången, säger Camilla Klint.
Vidare skriver fastighetsägarna att verket på kort tid har fått mycket uppmärksamhet och skapat starka reaktioner.
– Vissa är positiva till verket och tycker att det fyller en viktig del i debatten om sexualitet, kropp och kön. Andra, i synnerhet grannar, har mottagit verket mindre väl och uppfattar det som stötande, säger Camilla Klint.
Aftonbladet har sökt Camilla Falkholt, konstnären, för en kommentar.