Fortsatt oroligt på Stockholmsbörsen

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2016-01-07

Efter nya börsras i Asien faller börserna i Europa och Stockholm kraftigt.

Vid 9-tiden har Stockholmsbörsen öppnat med ett fall på drygt 3 procent.

– Det här visar att kineserna är fortsatt svåra att förutse, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Läget var spänt inför öppningen av Stockholmsbörsen i dag.

Det var under natten som den kinesiska aktiemarknaden rasade – igen. Och det blev ingen lång dag för börsen som bara var öppen en halvtimme innan den stängde automatiskt. Det är den kinesiska börsens kortaste dag någonsin.

Efter nattens kraftiga nedgång rasar nu också Stockholmsbörsen. När den öppnade vid 9-tiden låg OMXS-index på mer än 3 procent minus.

Osäkerhet i ekonomin

Raset beror främst på att det i grunden finns en osäkerhet över läget i den kinesiska ekonomin.

– Det här visar att kineserna är fortsatt svåra att förutse, de hittar på egna spelregler och vi måste ta den kinesiska börsen med en nypa salt, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till Aftonbladet.

Vid 11-tiden rapporterades att Stockholmsbörsen sjunkit ned till 4 procent minus.

Från och med i går kväll införde Kina nya regler på börsen eftersom man enligt Claes Hemberg var orolig för att storägare skulle sälja mer och trycka ned värdet på börsen och minska trovärdigheten för kinesisk ekonomi.

Reglerna innebär att man som storägare endast får sälja en procent av sitt innehav i taget, bara en gång per kvartal och man måste berätta det 15 dagar i förväg.

– Det låter som en riktig Karl Marx-börs för mig, alltså en börs som är hård styrd där staten griper in och bestämmer i millimeter vad man får och inte får göra. Det gör att man inte kommer vara så intresserad av att investera där, säger han.

Se över sina investeringar

Det är andra gången den här veckan som den kinesiska börsen stänger på grund av kraftiga nedgångar.

Under måndagen rasade både Shanghai och Shenzhen börserna med hela 7 procent, vilket också påverkade Stockholmsbörsen. Och enligt Claes Hemberg sänder den kinesiska ekonomin ”vågor genom hela världsekonomin”.

– Den svenska ekonomin är kopplad till Kina då vi säljer en del industrivaror till landet. De bolagen är extra beroende och det påverkar hela Sveriges ekonomi på sikt, säger han.

Som aktieköpare bör man enligt Claes Hemberg se över sitt sparande.

– Har du bara investerat i de bolagen som är beroende av Kina så ska du agera så att du inte är beroende av Kina indirekt eller direkt. Man bör sälja delar av det så att man inte är så kopplad till Kina, säger han.

Beror på ”psykologiska aspekten”

Enligt Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, beror alla börsras bland annat på den ”psykologiska aspekten”.

– Det är som alltid. Vi är flockdjur och springer en så gillar man att springa efter. Redan nu har den sjunkit med 7 procent i år, då blir folk stressade och säljer vilket jag tycker är dumt, säger hon.

Christina Söderberg menar på att man ska gå igenom och titta vilka risker man är villig att ta och att man endast ska ha pengar på börsen som man vill ha där i minst 3-5 år.

– Vi har i många år sett en fin uppgång, vi vet att börsen alltid går upp och ner så vi får förvänta oss att den går ner ibland, men också att den går upp, säger hon.

Följ ämnen i artikeln