Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"Vi behöver din hjälp"

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2015-11-10

Obama uppmanar till engagemang i klimatfrågan i Facebookvideo

USA:s president har skaffat en egen Facebooksida.

Första inlägget: En video där han uppmanar till engagemang i klimatfrågan.

– Jag vill försäkra mig om att hela världen får möjlighet att låta den gudomliga skönheten på den här planeten gå vidare till framtida generationer, säger han.

Barack Obama har flera gånger det senaste året gjort tydligt att han ser klimatmötet i Paris i början av december som ett av sina främsta mål under sitt sista år som president.

Målet med mötet är att försöka få till stånd ett nytt globalt avtal om att begränsa koldioxidutsläppen så att den globala temperaturhöjningen stannar vid två grader.

– Vi kommer att behöva dig hjälp med det här, säger Obama i videon, som är det första inlägget han gör under eget namn på Facebook.

Märks redan

Videon beskrivs som ett försök att samla nationen inför Parismötet och har i skrivande stund setts av två och en halv miljon människor.

USA har redan på ett påtagligt sätt börjat märka hur klimatet förändrats.

Torkan i sydväst, den ökade orkanfrekvensen utmed östkusten, rekordvärmen i norr är alla tecken på ett klimat som blir allt varmare.

"Behöver engagera dig"

Inget av detta nämns i Facebookfilmen. Istället resonerar presidenten på ett vardagligt sätt om naturens skönhet och vikten av att göra vad vi kan för att bevara den.

– Du behöver engagera dig i varför klimatförändringarna är så betydelsefulla. Om hela USA kan samlas kring det här kritiska projektet kan vi ha tillförsikt att vi gör rätt mot framtida generationer.

Följ ämnen i artikeln