Översvämningar i stora delar av Norrland

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-05-18

25 vägar avstängda – höjd lavinrisk

Familjen Hennström från Vännäsby i Västerbotten inspekterar skadorna.

Avstängda vägar, översvämmade vattenverk och hundratals evakuerade människor.

Vårfloden orsakar stora problem i Norrland.

Och det blir bara värre...

Översvämning på väg 95 i närheten av Arjeplog. FOTO: LÄSARBILD

…Så kom då äntligen värmen till Norrland – och det med besked. Här ställer vårfloden nämligen till stora problem. I Norrbottens och Västerbottens fjällområden har ca 25 vägar stängts av. Under tisdagen inställdes även tågtrafiken på Malmbanan på grund av höga vattenflöden, rapporterar Piteå-Tidningen.

Fram mot torsdagen kan läget komma att bli svårare, detta på grund av höga temperaturer i Norrland som sätter fart på snösmältningen.

Klass 2 varning

Även SMHI höjer på ögonbrynen.

– Snösmältningen har gått väldigt väldigt fort, säger Katarina Norén, vakthavande hydrolog på SMHI till Aftonbladet.

De extremt höga vattennivåerna i Skellefteälven gjorde i går att vattenverket Abborren svämmades över och produktionen av dricksvatten stoppades. Enligt Dagens Nyheter berörde stoppet boende i Skellefteå, Skelleftehamn, Ostvik, Frostkåge, Ersmark och Kursmark.

– Vi har utfärdat en klass två varning. Den här sortens flöden återkommer i snitt var tionde till tjugofemte år, säger Katarina Norén.

Laviner förstör vägarna

Värst drabbade är nordöstra Västerbotten och sydligaste delarna av Norrbotten. Laviner har skurit av vägen mellan Stora Sjöfallet och Ritsem i Norbottensfjällen och den fem mil långa vägen är nu avstängd.

Britt-Lis Hennström, 61, från Vännäsby i Västerbotten är en av de drabbade. När familjen skulle lämna fritidshuset i Umasjö, 2 mil väster om Hemavan, hade utfarten och delar av E12:an spolats bort.

– Det var ett 5 meter brett och 2 meter djupt hål. Bäcken hade svämmat över och dragit med sig vägen, berättar hon för Aftonbladet.

200 evakuerade

Flera hundra personer blev också instängda i fjällen när lavinerna rasade och över 200 människor fick evakueras med helikopter.

– Det är ett stort område som vi varnar i. Vi försöker hålla en uppsikt över flödena och håller kontakt med Länsstyrelsen för att bidra med prognoser på när det kan tänkas klinga av, men värmen fortsätter ett tag till så det kommer att fortsätta smälta, säger Katarina Norén.

Invånarna i de drabbade delarna uppmanas att vara försiktiga med vattenförbrukningen, då det är oklart när produktionen kan återgå till normala nivåer.

Är du
drabbad?
Vill du bli Aftonbladets väderspanare i
sommar?

ANNONS

Följ ämnen i artikeln