Vårfloden hotar dränka Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-18

Snösmältningen hotar att svämma över flera platser i hela landet

Ha sandsäckarna i beredskapsläge!

Efter vinterns kopiösa snöande är översvämningsrisken stor.

– Storstäderna ligger i farozonen, säger Barbro Näslund Landenmark, expert på naturolyckor.

Den ordentliga snösmältningen har ännu inte kommit igång på allvar. Men när den gör det kommer stora vattenmängder att frigöras. Marken och vattendragen kommer inte att ha plats för allt – vilket kommer att innebära översvämningar.

"Stor risk i storstäderna"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rustar för den kommande vattenanstormningen – som väntas slå hårt mot många av storstäderna i Sverige.

– Det är större risk för översvämningar vid större städer som ligger lågt och där många stora vattendrag mynnar ut, säger Barbro Näslund Landenmark, expert på naturolyckor, på MSB.

Hon nämner Göteborg och städer runt Vänern och i Småland där det finns många större vattendrag. Stockholm ligger också illa till, bland annat Gamla stan och Slussen.

– Det finns en rejäl risk där, hela systemet kring Mälaren är i riskzonen. Men hur mycket vatten det blir vet vi ännu inte. Det beror ju på vädret. Blir det värme samtidigt som det regnar, då blir det mycket vatten. Men om det kommer pö om pö hinner systemen ta hand om vattnet, säger Barbro Näslund Landenmark.

Älvgrupper har koll

MSB håller koll på vårflodsutvecklingen vecka för vecka. Det finns ett 30-tal så kallade älvgrupper i landet. Dessa jobbar med att informera varandra om det lokala vattenläget, bland annat ingår kommuner, polis och SMHI. Vattendrag som prioriteras är bland annat Klarälven, Göta älv, Mälaren och Hjälmaren.

Vissa kommuner försöker också att ligga steget före vattnet.

– I Helgeå i Kristianstad är det alltid återkommande problem. Där har kommunen bland annat ett övervakningssystem. Även Växjö har gjort likadant.

Ska kartlägga riskerna

Är man som exempelvis villaägare orolig för att drabbas av översvämning råder MSB att man vänder sig till kommunen som brukar lägga ut information om vattennivåer på hemsidorna.

– Se till att ha koll på vart det varit översvämning tidigare. Prata med kommunen och se om de har rensat brunnarna. Prata även med grannarna, kanske bör jag lägga ut säckar i trädgården, säger Barbro Näslund Landenmark.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska nu analysera vilka konsekvenser en översvämning i Mälaren skulle få för samhället. Länsstyrelsen i Stockholms län ska kartlägga riskerna och komma med förslag på åtgärder för att säkerhetsställa att viktiga samhällsfunktioner, som kollektivtrafiken, inte slåss ut.

– Samhället vet att det ligger mycket snö nu som kommer att smälta. Vi har ett ganska fungerande system i Sverige, säger Barbro Näslund Landenmark.

Nu kommer översvämningarna - så räddar du ditt hus från skador |
SvD