– Studenterna ska inte behöva jobba

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-02

SFS kräver att nästa regering höjer studiemedlet

Glöm sena kvällar på extrajobb. Enligt Sveriges Förenade Studentkårer ska studenter inte behöva jobba för att dryga ut sina inkomster.

– Det ska inte vara ett krav, men en möjlighet, säger Robin Moberg, som är vice ordförande i organisationen.

Robin Moberg, vice ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer.

Under 2010 ökar studiemedlet från 7820 till 8140 kronor. Men enligt Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) är höjningen för liten. Organisationen hävdar nämligen att Sveriges studenter går 625 kronor back i månaden på att plugga.

Kan inte koncentrera sig

SFS har kommit fram till summan i sin årliga Studentbudget där de jämfört månadsinkomster hos en heltidsstudent (studiemedel på 8 140 kronor) med rekommendationer från Konsumentverket och Socialstyrelsen.

– Det låga studiemedlet leder till att många studenter inte kan koncentrera sig på sina studier, vilket i sin tur leder till försämrade kunskaper och att många studenter fastnar i systemet och inte tar sig genom sina utbildningar i tid, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande för Sveriges förenade studentkårer i ett pressmeddelande.

Studieresultaten försämras

Robin Moberg, vice ordförande i SFS, tycker att ett högre studiemedel är en grundläggande förutsättning för att man ska klara av att studera. Han anser dessutom att studieresultaten försämras när studenter tvingas jobba för att dryga ut sina inkomster.

– Studenter ska inte behöva jobba. Möjligheten ska finnas, men det ska inte vara ett krav. Heltidsstudier är heltidsstudier, en student ska kunna studera 40 timmar i veckan utan att behöva oroa sig över sin ekonomi, säger han till Aftonbladet.

SFS:s siffror skiljer sig dock väsentligt från Swedbanks studentbudget där genomsnittsstudenten väntas få 160 kronor över varje månad under 2010.

– I vår budget har studenten bostadsbidrag, jag tror att det är det som är den stora skillnaden. Under de förutsättningar som vi ställer upp för budgeten så har studenten rätt till bostadsbidrag, säger privatekonomen Kristian Örnelius på Swedbank till SR.se

Handlar om en avvägning

Karin Pilsäter (FP), statssekreterare åt högskole- och forskningsminister Tobias Krantz och utbildningsminister Jan Björklund, tror att studiemedlet kommer att höjas på sikt, men hon kan inte lova något datum.

– För oss handlar det om en avvägning. I det ekonomiska läget vi har nu med en stor mängd arbetslösa måste studenterna inse att det finns många angelägna hål att stoppa pengar i. Det finns även om en stor efterfrågan på höjd kvalité på utbildningarna, säger hon och forsätter:

– Om det är bra att jobba under studierna går inte att svara på, studenter lever under olika omständigheter. Men visst är det nyttigt att styra över sin egen ekonomi.

Följ ämnen i artikeln