Bodström får medhåll av skolelever

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-23

Gymnasieelever ser gärna drogtester i skolan

Okej bli testad Vi frågade vad elever på Värmdö Gymnasium tycker om att bli drogtestade samt vad de tycker om att bodström inte vill bli testad själv. Från vänster Isabella Mihailovic, Tova Rydfjäll, Viktor Åström, Fabian Franck, Amanda Petrén och Felicia Gihl-vieider.

Före detta justitieminister Thomas Bodström (S) vägrar att själv bli drogtestad - samtidigt förespråkar han tester av skolelever.

Och han får medhåll av de ungdomar som Aftonbladet pratat med.

- Om man inte har nåt att dölja är det väl inga problem att bli testad, säger Felicia Gihl-Vieider, 17.

Frågan om drogtester av skolungdomar har aktualiserats sedan före detta justitieminister Thomas Bodström (S), vägrade att bli drogtestad i radioprogrammet P3 Nyheter – trots att han själv förespråkar frivilliga drogtester av skolungdomar.

– Det var väl jättebra att han sa nej, då visar han ju att det är frivilligt, säger Viktor Åström, 19, och flinar.

Han tycker att frivilliga drogtester i skolan är okej men skulle själv aldrig gå med på att testa sig om han fick frågan. Kompisen Fabian Franck, 18, håller med.

Halvkränkande att pissa i kopp

– Att vara tvungen att sitta och pissa i en kopp skulle kännas lite halvkränkande. Jag skulle känna mig utpekad trots att jag inte gjort något, säger Fabian Franck och fortsätter resonemanget:

– När Bodström inte vill göra det tänker man ju direkt att det var ju lite suspekt.

Felicia Gihl-Vieider, 17, Amanda Petrén, 18, Isabella Mihailovic, 16, och Tova Rydfjäll, 16, resonerar annorlunda. Precis som killarna går de på Värmdö Gymnasium vid Gullmarsplan i Stockholm och ser inga problem med om skolan skulle få rätt att tvinga dem till drogtester.

De drar paralleller till idrottsmän som ständigt måste vara beredda på att bli testade för droger och doping – oavsett om det finns misstankar om missbruk eller inte.

– Jag skulle inte känna mig kränkt, bara förvånad om de skulle vilja testa just mig, säger Tova Rydfjäll.

Tror inte på frivillighet

Att köra med frivilliga tester är det ingen av tjejerna som tror på. Helt poänglöst menar de, eftersom ingen som vet med sig att de tagit droger skulle ställa upp på att testa sig om det bara går att säga nej.

– Men jag tycker att om man ska införa det på skolor så borde det göras på arbetsplatser också, säger Amanda Petrén, 18.

Följ ämnen i artikeln