Nytt larm: 1 200 sjuksköterskor fattas

Publicerad 2014-07-14

Minst 1 200 sjuksköterskor fattas inom den svenska sjukvården i sommar, rapporterar Ekot.

Nu måste vårdplatser dras in.

– Jag vill se en förklaring till svenska folket, säger Johan Larsson, vice ordförande för Vårdförbundet.

Larmen om sjuksköterskornas ohållbara arbetsvillkor har avlöst varandra de senaste åren.

Och nu kommer nästa smäll. 1 200 sjuksköterskor saknas på landets 21 landsting under sommarmånaderna, visar en enkät som Ekot gjort.

– Det här är ett misslyckande. SKL säger bemanningen bland sjuksköterksor är bra, samtidigt kommer de här siffrorna. Jag förstår inte hur det går ihop. Jag vill se en förklaring till svenska folket, säger Johan Larsson, vice ordförande i Vårdförbundet.

100 sjuksköterskor sa upp sig

Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett av de sjukhus som drabbas hårdast. För ett och ett halvt år sedan sade 100 sjuksköterskor upp sig - på grund av bristande arbetsmiljö.

– Våra akutavdelningar har lika hög belastning som under resten av året - men vi har färre vårdplatser. Det innebär en ännu högre arbetsbelastning på en redan ansträngd grupp. Jag tror vi kommer att se fler sjukskrivna sjuksköterskor som en följd av det här, säger Madeleine Grenå, vice ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.

Erbjuds bonuslön

Nu erbjuds sjuksköterskor bonuslön för att jobba under semesterveckorna.

– Jag förstår att man vill tjäna extra pengar men det är ingen bra lösning. Vi som jobbar inom vården måste få semester för att vi inte ska slita ut oss. Patientsäkerheten kommer att riskeras om man inte hittar en annan lösning, säger Madeleine Grenå.

Fått stänga vårdplatser

Många av landstingen som Ekot pratat med uppger att man fått stänga ner fler vårdplatser än planerat på grund av sjuksköterskebristen. 13 av 21 landsting och regioner säger att vårdplatserna är färre i år än förra året. Över 60 procent av landets sjukhus har alltså inte plats att ta emot så många patienter som de borde.

”Jag mår dåligt”

Sjuksköterskan Carola Mattsson berättar hur bristen på vårdplatser tvingar patienter att ligga och vänta i korridorerna - i timtal.

– Jag mår dåligt när jag ser de här stackarna. De blir liggande här nere på akuten, utan riktig säng, mat och dryck och det är ingen som har tid och bry sig om dem. Tyvärr måste man försöka stänga av, för man hinner inte. Och så mår man skit när man går hem istället, säger Carola Mattson till Ekot.

ANNONS