Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så ska M skapa ordning i klassen

Publicerad 2014-07-03

Moderaterna prioriterar mer lugn och ro i klassrummen, säger Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson,.

Moderaterna sätter in nästa stöt i skolfrågan - och lovar mer ordning och reda i klassrummen.

Partiet vill att Skolinspektionen ska granska hur väl lärare håller ordning.

– Moderaterna prioriterar mer lugn och ro i klassrummen, säger Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson, till SVT.

Torsdagen är Moderaternas dag i Almedalen och partiet öppnar med ett nytt skolpolitiskt förslag.

För att minska stöket i klassrummen vill Moderaterna ge staten större befogenheter att granska lärare. Enligt Lärarnas riksförbund anser nära nio lärare av tio att de lägger för stor del a arbetstiden på att hålla ordning i klassrummen.

Därför ska Skolinspektionen få mer makt, anser Moderaterna. Partiet vill att blivande lärare ska få ledarskapsutbildning och att skolinspektionen ska granska hur väl lärarna lyckas hålla ordning i klassrummen.

– Det Skolinspektionen ska göra är att följa upp hur det är med klassrumsklimatet och se till att lärarna har stöd att ta ledarskapet i klassrummet, säger Tomas Tobé till SVT.

S: "Det räcker inte"

Skolinspektionen skulle i och med förslaget behöva göra betydligt fler klassrumsbesök. Hur mycket ökat anslag Skolinspektionen skulle behöva kan Tobé inte svara på i dag.

Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson tycker inte förslaget är någon vidare nyhet. Enligt honom har Skolinspektionen redan samma uppdrag.

– Det är viktigare att satsa på mindre klasser så att lärarna kan se till att det blir lugn och ro i skolan. Det räcker inte att ge ytterligare ett uppdrag till Skolinspektionen som de redan egentligen har, säger han till SVT.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln