Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

När Ryssland pinkar revir är det inte bara Sverige som drabbas

Kraftig ökning av allvarliga incidenter

Ryskt SU27-plan, på FRA:s bild.

Ständigt kommer nya avslöjanden om ryska stridsflyg som kränker luftrum och uppträder aggressivt vid Sveriges gräns.

Vi är inte ensamma om att drabbas.

Detta sker inte av en slump. Men vad är det ryssarna vill egentligen?

Flera gånger under sommaren har ryskt stridsflyg gått upp och trakasserat svenska signalspaningsflyg som befunnit sig på internationellt vatten utanför den ryska enklaven Kaliningrad.

De har flugit så nära de svenska planen att säkerhetsmarginalen överskridits. De ryska planen har dessutom vänt upp buken mot de svenska signalspaningsflygen och visat sin tunga beväpning.

Detta har följts av en rysk kränkning av svenskt luftrum av två ryska stridsflygplan den 17 september.

Bortsett från kränkningen av svenskt luftrum så har de ryska planen inte brutit mot internationell lag. Men enligt svenskt sätt att se det så har man uppträtt ovanligt och onödigt aggressivt. Att hålla så kort säkerhetsavstånd som 10–15 meter i luften är direkt livsfarligt.

Det är inte bara mot Sverige som Rysslands uppträder aggressivt. Finlands luftrum har kränkts ett flertal gånger. Ryssland har uppträtt provokativt och aggressivt mot flera Natoländer, däribland USA och Storbritannien.

Våghalsiga

Det är ett nytt beteende från det stora landet i öster.

Eftersom antalet incidenter är stort bara de senaste månaderna kan man utan vidare slå fast att det inte handlar om enskilda, våghalsiga piloter som agerar på egen hand utan om en medveten strategi från Ryssland. Av allt att döma beordrad av högsta ryska försvarsledningen och indirekt av president Putin själv.

Kränkningarna är ett budskap till väst med flera bottnar.

Huvudbudskapet är att Ryssland är tillbaka som en stor militärmakt att räkna med. Dagarna är över då Ryssland efter Sovjetunionens kollaps och det Kalla krigets slut varken hade råd eller lust att visa några militära muskler. Sedan 2008 har Ryssland genomfört en kraftig militär upprustning där man lägger över fyra procent av BNP på försvaret. Det är mer än dubbelt så mycket som Nato rekommenderar sina medlemsländer och tre gånger så mycket som de flesta Natoländer i verkligheten lägger på försvaret.

Respekt

Det aggressiva ryska beteendet är ett sätt att sätta sig i respekt. Att pinka in revir. Att skrämma omvärlden och presumtiva fiender som skulle kan tänkas ha aggressiva intentioner mot Ryssland.

Varje enskild kränkning kan i sig ha olika syften. Den mot Sverige kan vara en varning för att gå med i Nato.

Den mot Natofartygen i Svarta havet en uppmaning att öva någon annanstans.

I mycket är överflygningar, kränkningar och övningar ett politiskt maktspel som båda sidor använder. Problemet är att det leder till en kraftigt ökad spänning i världen. När ryssarna blir stöddigare så ökar Nato sina övningar och överflygningar som svar. Den ena upptrappningen leder till den andra.

Det som efter Rysslands invasion av Georgien 2008 kändes som en liten fläkt av Kalla kriget har utvecklats till en stormvind från förr.

Övertolka

Men man ska heller inte övertolka den nya ryska aggressiviteten. Den är inte en föraning om ryska attacker mot Natoländer. Sverige löper ingen risk att invaderas.

När jag i somras träffade Ryssland ambassadör Viktor Tatarintsev avgav han följande svar på min fråga om Ryssland hade några planer på att invadera Sverige.

– Ryssland har inga, har aldrig haft och kommer inte i framtiden att ha några planer på att attackera Sverige.

Självklart kan han inget annat säga. Men eftersom Putin vill sitta kvar vid makten har jag svårt att tänka mig att han vågar attackera ett väst- eller Natoland. För då blir det krig på riktigt.