Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Bah Kuhnke: ”Jag är rädd för KD”

Publicerad 2014-10-03

Sveriges nya kulturminister Alice Bah Kuhnke blev miljöpartist för tre dagar sedan – men har alltid röstat på MP.

Hon är kristen, men skulle aldrig rösta på Kristdemokraterna, eftersom partiet är för konservativt enligt hennes mening.

– Jag är rädd för KD, säger hon skämtsamt i en gammal intervju med tidningen Dagen.

Stefan Löfvens stora överraskning blev kulturministern Alice Bah Kuhnke, 42. Hon blev medlem i Miljöpartiet för bara tre dagar sedan, men har alltid röstat på MP, sa hon till journalister idag.

Det har hunnits med spekulationer kring om hon varit med i M, efter att ha varit på fest med Moderata ungdomsförbundet när hon var 15, och om hon röstat på KD – eftersom hon är troende kristen.

– Jag har aldrig röstat på KD. Jag har alltid varit miljöpartist, säger hon.

”Är jätterädd”

I ett klipp som finns på Youtube, där en reporter från tidningen Dagen ställer frågor till Alice Bah Kuhnke, pratar den nya kulturministern skämtsamt om att hon är rädd för Kristdemokraterna. Klippet uppges vara uppladdat 2009.

– Jag är jätterädd, haha, det är jätteroligt. Hur ska jag beskriva, rädslan är stor och djup. Nej, men skämt å sido, jag kan bli rädd för när jag hör... och det här är mina fördomar kring det här värdekonservativa kristdemokratiska när de pratar om kärnfamiljer. Då hör jag inombords att "vi gillar inte homosexuella, de har inte rätt till mänskliga rättigheter, usch till allt som inte är en blond kvinna och blond man som gör barn till sammans”. Det hör jag inom mig, säger Bah Kuhnke.

Hon fortsätter i klippet att prata om att hon har svårt för det värdekonservativa inom Kristdemokraterna, även om hon själv kan uppfattas som något värdekonservativ, exempelvis i sin uppfostran av barn.

Är kristen protestant

Hon önskar att kristna borde prata med om Jesus återkomst, säger hon också.

Alice Bah Kuhnke beskriver sig i klippet som socialliberal:

– Mänskliga rättigheter är det viktigaste av allt. Alla har rätt att leva i kärlek och fred och frihet, säger hon i klippet.

Under fredagen fick hon frågor om sin kristna tro och hur det kommer att märkas i det nya jobbet som kulturminister.

– Jag är kristen protestant. Det är en av de värdegrunder som jag lutar mig mot. Självklart påverkar det mitt liv och hur jag försöker leva, svarade Alice Bah Kuhnke.