Hillary ska knäcka Trump med feministisk film

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2016-09-25

Inför debatten mellan presidentkandidaterna på måndag natt trappar nu Hillary Clinton upp kriget om väljarna.

I sin nya kampanjfilm går hon hårt åt Trumps sexistiska uttalanden och frågar sig följande:

”Är det den här presidenten vi vill att våra döttrar ska få?”

Följ ämnen
Donald Trump

Natten mot tisdag, svensk tid, ska Hillary Clinton och Donald Trump mötas i den första valdebatten inför presidentvalet den 8 november. Under 90 minuter kommer kandidaterna att grillas till fullo och båda lägren förbereder sig nu därför minutiöst.

Förutom en testdebatt där Hillary ska vässa sina svar till den oberäkneliga rivalen släpptes i fredags en nya kampanjfilm.

”Hon är en slusk”

I filmen, som fått namnet "Mirror", syns flera unga flickor stå framför spegeln och betraktar sig själva medan flera av Trumps tidigare nedlåtande uttalanden om kvinnor hörs i bakgrunden.

Bland annat hörs Trump säga "Jag skulle se rätt in i hennes feta fula ansikte. Hon är en slusk", vilket är riktad till komikern Rosie O'Donnell.

Andra uttalanden som hörs i filmen är "En plattbröstad person har väldigt svårt att vara en 10-poängare" till skådespelerskan Nicollette Sheridan och en kommentar till realitystjärnan Kim Kardashian:"Har hon en snygg kropp? Nej! Har hon ett fett arsle? Absolut!

I slutet syns ett tydligt budskap från den demokratiska kandidaten:

”Är det den här presidenten vi vill att våra döttrar ska få?”

”Kan inte hantera kvinnofrågor”

Kampanjen går ut i delstaterna Ohio, New Hampshire, Iowa, Florida, Nevada, North Carolina och Pennsylvania och ska sändas i nationell tv.

Dock framgår det inte hur mycket pengar som lagts på filmen.

Att Hillary ifrågasätter Trumps inställningar till kvinnor är dock inget nytt i den infekterade valstriden. Genom hela sin valkampanj har hon nämligen argumenterat för att Trump skulle vara en mycket dåligt rustad president att hantera frågor som är viktiga för kvinnor och flickor.

– Den som vill utplåna säkra och lagliga aborter har ingen aning om vad som är bäst för kvinnor, och för att vara en man som kallat kvinnor både för grisar och hundar har jag ganska svårt att räkna med honom när det kommer till att respektera våra grundläggande rättigheter", har Hillary tidigare sagt till CNN.

Liknande videor tidigare

Likt tidigare kampanjfilmer försöker även "Mirror" att vända Trumps tidigare uttalanden emot honom. I maj släpptes filmen "The Briefing" som på liknande sätt använder Trumps kontroversiella uttalanden för att ifrågasätta hans förmåga och lämplighet att bli USA:s nästa president.

Men Trump själv har en liknande taktik och försöker mer än gärna att framställa Hillary som oärlig och någon som kommer att förstöra USA.

I augusti släpptes Trumps senaste kampanjfilm "To America" där han framhåller att han är mannen som ska göra USA stort och säkert igen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen