Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Jag var så rädd, så rädd”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-25

Så blev Sofies första veckor som student.

Tema Högskola efterlyste studenternas egna historier - här kommer den första. Sofie Strömberg Jonzon berättar om hur ängslig hon var inför flytten till Linköping, men oron var helt onödig.

Studenttiden har varit den roligaste perioden i Sofies liv.

”Nervös satte jag mig i bilen efter att ha packat in alla mina saker i det ölluktande hyrsläpet från OKQ8. Det var dags att åka mot mitt största äventyr någonsin, ett liv som student i Linköping.

Jag hade så många funderingar och tankarna hade malt i flera veckor innan flytten; hur snuskigt hemsk på en skala kommer korridoren att vara? Kommer jag klara kurserna? Är Industriell Ekonomi över huvud taget rätt program för mig? Jag var rädd, så rädd – hur skulle lilla jag klara mig alldeles själv?

Roligaste tiden i livet

Så här i efterhand kan jag inget annat än skratta åt mig själv. Den mottagning vi som nya studenter fick var helt underbar. De första veckorna var så fullkomligt fullspäckade med plugg, aktiviteter och roligheter att jag inte ens hann fundera kring mina befarade problem. Och vem bryr sig om hur det ser ut i det gemensamma köket när man ändå bara har tid att värma en Gorby’s i mikron och sen skyndar sig in i duschen för att hinna till förfesten? Livet lekte och jag kan med gott samvete säga att det var den absolut roligaste tiden i mitt liv. Det var hektiskt, så klart, men det hjälpte till att hålla hemlängtan och ängslan på avstånd.

Tuffa studier men trevlig stad

Det positiva med Linköping som stad är att folk från hela Sverige flyttar hit för att plugga. Det är en riktigt härlig studentstad och det är lätt att lära känna nya människor. Efter bara två veckor kändes det som om jag aldrig gjort något annat i hela mitt liv. Klassen är toppen och vi har blivit ett riktigt tajt gäng. Studierna är tuffa och tempot är högt men det funkar om man bara kämpar lite. Jag är verkligen så himla glad att jag bestämde mig för att börja på Industriell Ekonomi i Linköping – det är det bästa jag någonsin gjort och det finns ingen anledning till oro!

Till och med tentorna gick bra

Men att läsa till civilingenjör innebär inte bara en massa fest utan även lite plugg. Matten började vi att läsa redan första dagarna och det kom som en chock men vi hade våra faddrar som fanns där och som hjälpte oss så fort vi hade en fråga. Det tog inte många dagar förrän jag var inne i matten och det kändes som om jag inte gjort något annat. Studierna rullade på och så plötsligt var det oktober och dags för min första tenta-period, vanligtvis kallad tenta-p. Under en till två veckor har man tenta i de kurser som man läst hittills och man har då inga lektioner. Jag skulle ha tenta i algebra, matematisk grundkurs och företagsekonomi. När jag pluggade inför tentorna hade satt jag med mina klasskompisar och vi med oss kaffetermosar och lådor med kakor. Det var riktigt roligt att sitta och plugga tillsammans. Efter tentorna var skrivna fick vi några dagar ledigt och sen så började nya kurser.”

/Sofie Strömberg Jonzon, I1