En hotellbar – som alla andra

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-19

Lilla hotellbaren har namnet till trots plats för flera hundra gäster - och dessutom utsikt över McDonalds på Folkungagatan.

Kanske inte kejsarens nya kläder. Men väl Bullwinkles nya kläder. Lilla hotellbaren är en del av en södertrend som inte är så kul.

Stockholms hotellbarer i allmänhet, och Söders i synnerhet, är en rätt trist historia.

Rival, Eken, Clarion – och nu Scandic Malmens Lilla hotellbaren verkar alla bygga på ungefär samma koncept. De ligger i rätt mörka och väldigt stora lokaler. Semimodernt uppiffade, med varierande grad av avancerad ljussättning och med konstverk som inte är tillräckligt intressanta för att engagera. Drinklistan är hyfsat inspirerande för gästen som läser den, men verkar inte få ställenas bartenders att brinna. Ibland är det liveuppträdande, men det verkar gå de flesta av after workgängen förbi.

Den konspiratoriskt lagda kan nästan misstänka att det finns en hemlig organisation, likt The Dharma initative

i ”Lost” eller SD-6 i ”Alias”, vars främsta mål är att standardisera hotellbarerna på Söder (och i nästa steg världen, moahaha).

För en hotellbar kan vara så mycket mer än de här profillösa dussinställena.

Det är kanske för mycket att begära att någon skulle våga sig på ett stiliserat mästerverk som Blue Bar på Berkeley Hotel

i London. Och av naturliga anledningar är det svårt att skapa en inrökt anrik bar med valnötsträpaneler, som Le Relais på Hôtel Negresco i Nice.

Men ändå. Någon borde väl kunna skapa ett koncept som skiljer sig från de redan existerande? Ett koncept som gör att man nämner något annat än ”gott om platser” som anledning för att gå dit.

För, för den som missat det, det är med ”lilla” i namnet är någon typ av ironi. Här finns plats för flera hundra gäster. Och

med samma utsikt, McDonalds på Folkungagatan, så känns det som om tidigare hyresgästen Bullwinkles ande svävar över

lokalen.

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här, det känns som när man plötsligt tyckte att Kfed var den bäst lämpade föräldern i paret Spears/Federline, men i den jämngrå sörja som utgör Söders hotellbarer känns nästan Clarion som det bästa alternativet.

Nästa vecka öppnar Malmen en hotellbar till. Förhandsryktena säger att det ska bli en classy cocktailbar inne i hotellet. Man får hoppas att det blir ett ställe med mer karaktär. För hoppet är det sista som överger människan – även Barombudskvinnan.

Barombudskvinnan

Nöjesbladet

2008-12-19

Lilla hotellbaren

ANNONS