Nu ställs hon öga mot öga med tyskan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-29

Arbogamamman om stressen inför rättegången

”KAN BLI JOBBIGT” I morgon börjar rättegången mot den misstänkta tyska mördaren. Max och Sagas mamma, Emma Jangestig, är nervös inför mötet i rätten.

I morgon träffar Emma Jangestig tyskan som misstänks ha mördat hennes barn.

Hon väntar nervöst på mötet i rätten:

– Jag ska se henne, det kan bli jobbigt.

Emma Jangestig, mamma till Maximilian och Saga, har i polisförhör sagt att hon kan peka ut kvinnan som ringde på dörren vid 19-tiden måndagen den 17 mars. Men den mordmisstänkta 32-åriga tyskan har inte velat medverka i någon konfrontation.

– Jag tror inte på tillförlitligheten i en sådan konfrontation, har hon sagt i förhör.

När rättegången mot den misstänkta barnamördaren startar klockan tio i morgon förmiddag är Emma Jangestig, 24, och hennes sambo på plats som målsägare. Hennes övriga familj kan inte närvara i rättssalen för att stötta eftersom de är kallade som vittnen längre fram.

Först på torsdag kommer Emma, sambon och barnens pappa Nicklas Jangestig att höras av rätten.

– Vi kommer vara med varenda dag och se och höra med egna ögon och öron. Vi måste det – för vår skull och för barnens. Vi behöver ett avslut, säger Emma Jangestig.

De senaste dagarna har nervositeten gjort sig allt mer påmind. Samtidigt är hon angelägen om att rättegången sätter i gång.

– Jag vill vara där och göra mitt bästa, men kommer känslorna så gör de.

I tingssalen kommer hon att sitta snett mittemot den misstänkta 32-åringen.

– Jag ska se henne i rätten. Det kanske blir jobbigt, eller så känner jag ingenting. Det vet jag inte. Jag tänker ha med mig ett kollegieblock och skriva ner egna tankar och känslor. Psykologen har förvarnat mig om att det kan bli en chock, säger Emma Jangestig.

Om det blir för jobbigt har hon möjlighet att gå ut, precis som de andra två målsägarna: Nicklas Jangestig och Emmas sambo som tidigare hade en kort romans med den misstänkta kvinnan.

Under rättegångens första dag ska åklagarna presentera anklagelserna och bevisningen mot den misstänkta kvinnan. På torsdag, när Emma Jangestig hörs, måste tyskan lämna rättssalen.

– Jag har begärt medhörning så hon får följa förhören från ett annat rum. Det är för att jag inte vill bli distraherad, säger Emma Jangestig.

Hon kommer bland annat få svara på frågor om hon känner igen tyskan. Ett utpekande skulle dock ha begränsat bevisvärde, enligt kammaråklagare Johan Fahlander:

– Det hade varit bättre med en konfrontation, men det är inte meningsfullt om den misstänkte inte vill medverka, säger han.