Litauen mot politisk kris

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-12

Framgång för populister i söndagens parlamentsval

Mitt i den globala finanskrisen tycks Litauen även gå in i en politisk kris.

Söndagens parlamentsval gav framgång åt populister och gör landet svårt att regera.

Enligt vallokalsundersökningar tar sig tre populistpartier in i parlamentet tillsammans med det valvinnande konservativa Fosterlandsförbundet och de hittills regerande Socialdemokraterna.

Om tendensen står sig över nästa valomgång om två veckor lär de konservativas ledare Andrius Kubilius få uppdraget att bilda ny regering. Men förhandlingarna väntas bli mycket komplicerade.

Fosterlandsförbundets får enligt undersökningen 21 procent av rösterna, följt av den avsatte presidenten Rolandas Paksas parti Ordning och rättvisa med knappt 14 procent och Socialdemokraterna med drygt 13 procent.

Därefter följder med 11 procent det nya partiet Nationella förnyelseunionen, som leds av tv-kändisen Arunas Valinskas, och den rike affärsmannen Viktor Uspaskichs Arbetarparti med knappt 11 procent av rösterna.

Samhällsklyfta

Vallokalsundersökningen som utförts av opinionsinstitutet Rait rymde dock en osäkerhet, eftersom hela 47 procent av de tillfrågade inte ville uppge vem de röstat på.

Populisternas framgångar visar på det djupa politikerföraktet i Litauen, där parlamentet är den samhällsinstitution folk har minst förtroende för.

I början av 2000-talet hade Litauen Europas högsta tillväxt, men den vidgade klyftan i samhället. Lönerna ökade inom Vilnius överhettade ekonomi, medan pensionärer och arbetslösa på landsbygden ännu lever kvar på eller under existensminimum.

Stopp för Ignalina

Det har berett jordmånen för populister som Paksas. Han vänder sig främst till samhällets förlorare med löften om ett bättre liv.

EU:s krav på stängning av kärnkraftverket Ignalina till 2010 har förvärrat det folkliga missnöjet. De redan hårt prövade litauerna fruktar nu höjda elpriser och dessutom ett osäkert beroende av rysk gas.

På söndagen hölls folkomröstning om att förlänga driften av Ignalina. Resultatet från den dröjde dock.

Arne Bengtsson/TT