Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

USA fördömer israeliska ministrarnas uttalanden

TT-AFP

Publicerad 2024-01-02

Talespersonen Matthew Miller säger att de två ministrarnas "retorik är provocerande och oansvarig". Arkivbild.

USA:s regering fördömer de senaste dagarnas uttalanden från två israeliska ministrar om att palestinierna i Gaza ska uppmuntras att utvandra och att israeliska bosättare ska återvända till landremsan.

”Denna retorik är provocerande och oansvarig”, säger en talesperson.

– Om vi agerar på ett strategiskt korrekt sätt och uppmuntrar emigration, om det finns 100 000 eller 200 000 araber i Gaza och inte två miljoner, kommer hela diskursen dagen efter (kriget) att vara helt annorlunda, sade Israels finansminister Bezalel Smotrich i söndags.

– Vi måste främja en lösning för att uppmuntra Gazas invånare att utvandra, sade säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir dagen efter.

”Tar avstånd”

USA:s regering har nu kommenterat ministrarnas uttalanden.

”Förenta staterna tar avstånd från de uttalanden som nyligen gjorts av de israeliska ministrarna Bezalel Smotrich och Itamar Ben-Gvir, i vilka de förespråkar att palestinier skall förflyttas från Gaza. Denna retorik är provocerande och oansvarig”, säger amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller.

Miller säger vidare att USA:s otvetydiga ståndpunkt är att ”Gaza är palestinsk mark och kommer att fortsätta att vara palestinsk mark”.

Bor i bosättningar

De två ministrarna är ledare för varsitt ultranationalistiskt parti som ingår i den israeliska regeringen, och är båda bosatta i bosättningar på den av Israel ockuperade Västbanken.

Bezalel Smotrich kritiserades hårt av palestinska ledare i mars i fjol, efter att han sagt att det ”inte finns något palestinskt folk”.

Israel drog tillbaka sina styrkor och utrymde sina bosättningar i Gaza under 2005, efter att ha ockuperat området sedan sexdagarskriget 1967, men kontrollerar fortsatt Gazas gränser och luftrum.