Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Natoförhandlaren: Ett litet steg framåt

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-03-09

Natoförhandlingarna mellan Sverige, Turkiet och Finland har återupptagits.

Chefsförhandlaren Oscar Stenström beskriver torsdagens samtal som ”ett litet steg framåt”.

– Vår motpart har accepterat och erkänt att det skett framsteg i de åtgärder vi har tagit, säger han.

Efter nästan två månader som präglats av inställda möten, hårda ord och kyliga relationer – inte minst mellan Turkiet och Sverige – har torsdagens återupptagna Natoförhandlingar i Bryssel gjutit hopp om ett töväder.

– Det positiva i dag är att vi kommit överens att samtalen fortsätter, säger Stenström efter mötet.

Sveriges chefsförhandlare om Nato, Oscar Stenström (i mitten på högra sidan) vid ett tidigare samtal med sin turkiske motsvarighet Ibrahim Kalin (femte man från vänster på vänstra sidan). Nu möts de igen, den här gången i Bryssel. Arkivbild.

Vid 13.30-tiden i dag kunde den lilla svenska presskåren på plats i Natohögkvarteret se Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström hälsa på finländske kollegan Jukka Salovaara. Sedan fördes de upp i Natohissarna med sina delegationer för att inleda dagens möte med generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets chefsförhandlare Ibrahim Kalin.

Samtalet hålls sedan Stoltenberg nyligen träffat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara och lyckats övertyga honom om att ta upp diskussionerna på nytt.

Chefsförhandlaren Oscar Stenström

– Jag hade goda diskussioner med president Erdogan. Vi enades om att återstarta samtalen och hålla ett trilateralt möte mellan Finland, Sverige och Turkiet på Natohögkvarteret i mitten av mars, under min ledning, för att diskutera implementeringen av den överenskommelse som gjordes i juni (vid Natotoppmötet i Madrid), sade Stoltenberg på en presskonferens i Tallinn för två veckor sedan.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländerna som ännu inte har ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap. I Ungern väntas det ske i slutet av mars, medan Turkiet varit desto mer kritiskt i tonen, särskilt mot Sverige, och ifrågasatt om man över huvud taget taget kommer att kunna säga ja.

Brännandet av koranen i Sverige och upphängandet av en docka föreställande president Erdogan vid en manifestation i Stockholm har väckt stor upprördhet i Turkiet.

Följ ämnen i artikeln