Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Hårdare straff för ryska soldater – hålls fångna i hål i marken

Publicerad 2023-04-30

Bestraffningarna för de ryska soldater som inte sköter sig har blivit allt hårdare, enligt det brittiska försvarsministeriet.

Överträdelser som fylla kan nu resultera i att soldater placeras i så kallade ”Zindans”, hål i marken som täcks över med metallgaller.

Följ ämnen
Ukraina

I en uppdatering från det brittiska försvarsministeriet finns uppgifter om en ny bestraffningsmetod för den som missköter sig. Ryska befälhavare har under de senaste månaderna hållt soldater fångna i hål i marken.

Vladimir Putin tillsammans med försvarsminister Sergej Sjojgu (höger) och generalstabschefen Valerij Gerasimov (vänster).

Täcks med metallgaller

De improviserade cellerna, kallade ”Zindans”, består av ett hål i marken som täcks över med ett metallgaller.

Soldater som placerats i de improviserade cellerna har enligt flertalet rapporter begått överträdelser som att vara fulla eller försökt avsluta sina kontrakt.

Det brittiska försvarsministeriet menar att befälhävarna inte tog disciplinära överträdelser på lika stort allvar i början av kriget.

De som vägrade strida skickades då i vissa fall hem. Men nu har konsekvenserna för de som inte sköter sig eller lyder order blivit värre.

Bakhmut ovanifrån. Hårda strider pågår kring staden i Donetsk, östra Ukraina.

Nya chefen styr med järnhand

Sedan i höstas har flera åtgärder gjorts för att skärpa disciplinen bland de ryska styrkorna.

Vid årsskiftet tog generalstabschefen Valerij Gerasimov över befälet för kriget i Ukraina. En vändpunkt, som enligt brittiska försvarsministeriet ska ha inneburit att repressalierna mot de som missköter sig har trappats upp.

När Gerasimov tillsattes meddelade det ryska försvarsministeriet att han skulle bidra till att: ”förbättra kvalitén och effektiviteten på ledarskapet av de ryska styrkorna”.

Följ ämnen i artikeln