Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Chavez kronprins lockar med platt-tv men styr mot kaos

Nicolas Maduro försöker köpa röster inför valet

Rösta på mig så får du en billig platt-tv.

Med den taktiken styr Hugo Chavez kronprins Venezuela mot ett ännu större kaos.

Nicolas Maduro får nu samma diktatoriska befogenheter som sin företrädare.

Med medan Hugo Chavez var betraktad som en gud av sina anhängare så är det många som sätter stora frågetecken för Maduros förmåga att hålla landet ovanför vattenytan.

Tecknen blir alltfler att Venezuela rör sig mot det dysfunktionella kaos som karakteriserar en misslyckad stat.

Scenen från Caracas gator de senaste 10 dagarna:

Maduro kallar in militären för att öppna de stora elektronikkedjornas butiker. Med motiveringen att de är ockrare och tjuvar tvingar Maduro affärsinnehavarna att drastiskt sänka sina priser. Ett hundratal affärsmän grips för ocker. Presidenten uppmanar dessutom människor att gå man ur huse och tömma butikerna.

En platt-tv för 5 000 kronor säljs för en tusenlapp. Folk rullar hem stora frysskåp på pirror. Utanför affärerna ringlar sig långa köer.

Tomma hyllor

Men i de vanliga matbutikerna gapar mjölkhyllorna tomma. Socker, mjöl och andra basvaror är också svåra att få tag på. Bristen på bröd och vin får de katolska prästerna att uppmana sina biskopar att ransonera utdelningen vid nattvarden.

Den 8 december är det lokalval i Venezuela. Oppositionen har sagt att de betraktar valen som en folkomröstning om Maduros styre.

Presidenten svar är att försöka vinna befolkningens stöd med billiga lyxvaror. För många människor var en platt-tv eller en frys en fjärran dröm.

Allt är en följd av den politik som Hugo Chavez inledde där han använde landets oljepengar för att köpa de fattigas röster. Han byggde sjukhus och skolor men satte också den vanliga marknadsekonomin ur spel med subventioner och priskontroller.

Knapp marginal

Maduros vann med knapp marginal valen som följde på Chavez död i cancer i mars i år. Hans styre har bara förvärrat läge.

Inflationen är över 50 procent vilket urholkar folks löner och besparingar. En gigantisk svart valutamarknad har växt fram där en venuzuelansk bolivar bara är värd en bråkdel av den officiella kursen. I en global värld är det svårt att lyckas med strikta pris- och valutakontroller.

Venezuela som en gång var en stor producent av jordbruksprodukter tvingas nu importera mycket av sin mat.

Madur skyller på allt och alla. Det är landets affärsmän som med "ekonomisk krigföring" medvetet saboterar ekonomin för att få bort honom från makten. Bakom dem står CIA och drar i trådarna.

Paranoid

Maduro är om möjligt ännu mer paranoid än Chavez var.

Nästan lika mäktig har han blivit sedan Venezuelas parlament gett honom befogenheten att styra med dekret. Det närmaste året kan ha genomdriva lagar utan att de först godkänts av parlamentet. Den makten tänker han använda för att ytterligare öka den statliga kontrollen av ekonomin.

Chansen att han ska lyckas är liten.

Chavez hemsnickrade form av socialism har aldrig fungerat. Men Hugo Chavez lyckades med sin personlighet bli väldigt populär i djupa folklager. Manduro är inte i närheten av den populariteten. De mer välbärgade och de som vill ha press- och yttrandefrihet ser sin chans att underminera honom.

Under tiden sjunker Venezuela djupare ner i kvicksanden.