Sverige hjälper krigsveteran från USA i Nordkorea

Publicerad 2013-11-23

Merrill Newman, 85, stred mot Kim Jong-uns farfar under Koreakriget.

Nu hålls krigsveteranen fången i Nordkorea.

För att få honom fri tar USA hjälp av Sveriges ambassad i den slutna diktaturen.

Den 85-årige krigsveteranen från Palo Alto, Kalifornien, besökte Nordkorea i samband med en niodagars gruppresa för turister.

Den 26 oktober skulle han flyga hem via Peking.

Men kort innan avgång från Pyongyang klev en uniformerad nordkoreansk tjänsteman ombord. Han bad att få se amerikanens pass och sa sedan till en flygvärdinna att 85-åringen måste lämna planet.

– Han gick ut med flygvärdinnan och sedan dess är han försvunnen, säger sonen Jeffrey Newman till nyhetsbyrån AP.

Krigade i tre år

Med på resan var Newmans vän Bob Hamrdla - som fick lämna landet.

– Det måste ha skett ett fruktansvärt missförstånd, säger han i ett uttalande enligt AP.

Enligt Newmans son kom 85-åringens inspiration att resa till Nordkorea från att han spenderade tre år där som amerikansk infanteriofficer under Koreakriget på 1950-talet. Inför resan tog han lektioner i landets språk.

– Han har velat resa till Nordkorea i hela sitt liv. Precis som killarna som reser tillbaka till Normandie, andra världskriget-veteranerna, har de här platserna en stark inverkan på dem. Han ville se det igen, säger sonen till San Jose Mercury News.

Eftersom USA inte har någon diplomatisk närvaro i det slutna landet har man tagit hjälp av Sverige som har en ambassad i landet.

– Vi har ett så kallat skyddsmaktsuppdrag. Eftersom de inte har någon ambassad så sköter vi deras konsulära ärenden, säger Catharina Axelsson på UD:s pressjour.

Sverige inblandat

Hon bekräftar att Sverige är involverat i ärendet.

– Det finns en pågående kommunikation mellan svenska ambassaden i Nordkorea och nordkoreanska myndigheter angående Sveriges konsulära uppdrag för den här amerikanska mannen, säger Catharina Axelsson, som inte vill uppge om Sverige fått träffa mannen.

Enligt amerikanska utrikesdepartemenet har Sverige begärt att få träffa mannen – men hittills fått nej.

– Vi arbetar i nära samarbete med representanter för den svenska ambassaden för att lösa ärendet. De har efterfrågat konsulärt tillträde på en daglig basis. Men hittills har de inte fått något tillträde, säger utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki till AP.

Nu har den hjärtsjuke krigsveteranen hållits fången i Nordkorea i snart en månad.

– Vi har inte hört ett ord om hans hälsa, om medicinerna vi skickat till honom genom svenska ambassaden i Nordkorea har nått fram eller om varför han greps, säger hans fru Lee Newman enligt AP.

USA:s utrikesminister John Kerry kommenterade gripandet på torsdagen som "ett av många alarmerande val av nordkoreanerna".