Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Mamma och barn misshandlades i flera år

Publicerad 2014-05-12

Den 4-åriga flickans förskola visste att familjen misshandlades av pappan.

Ändå anmäldes misären inte vidare.

– Lagstiftningen är klockren på att man ska anmäla det till socialtjänsten, sedan utreder vi! säger Lena Bjurgård Bränfeldt, socialchef i Skara kommun till P4 Skaraborg.

Misshandeln som P4 idag rapporterar om har pågått i flera år.

En mamma och fyra barn i Skara har under en lång tid misshandlats och terroriserats av pappan i familjen.

Den 51-åriga mannen dömdes för två veckor sedan till två års fängelse av Skaraborgs tingsrätt. Han anmälde domen och i helgen avslutade Göta hovrätt fallet.

Misshandlades inför barnen

Frun och barnen har genom åren försökt dölja misären i hemmet där bland annat den äldsta sonen tvingats sova i den fuktiga källaren.

Hustrun har misshandlats inför barnen och den äldre dottern har på nätterna ibland gömt sig utomhus för att undgå pappans sexuella trakasserier.

Pappan ska ha pryglat familjen med livrem, brädor och knytnävar i en sådan omfattning att barnen, enligt polisförhöret, inte orkar komma ihåg allt.

De har dragit sig undan när de hört att pappan slagit mamman och efteråt har sår och blåmärken sminkats över för att bevara familjens hemlighet.

Förhållandena uppdagades i december när personal på den 10-åriga sonens skola ville ringa hem till pappan angående en incident på skolan.

Sonen vädjade om att skolan inte skulle kontakta pappan och sakta rullades historien om pappans terrorvälde upp.

Skolan anmälde misstankarna om misshandel till socialtjänsten som kontaktade polis och åklagare.

Misshandeln kunde ha stoppats tidigare

Men P4 avslöjar idag att misshandeln kunde ha stoppats flera år tidigare.

Enligt förhöret med det yngsta barnets förskolefröken framgår att 4-åringen redan tre år tidigare hade berättat att pappa slog både mamman och de större syskonen.

Ingen anmälan gjordes

Trots att flickan vid två tillfällen berättade om misshandel i hemmet gjorde förskolan ingen anmälan.

I förhöret berättar förskolläraren att man konfronterade mamman med flickans uppgifter. Men när mamman inte ville prata vidare om saken släppte förskolan ärendet.

Enligt socialchefen i Skara kommun, Lena Bjugård Bränfeldt, finns det inget utrymme för något mellanläge - man måste anmäla, och om saken rör misshandel ska man aldrig tala direkt med föräldrarna.

Åklagaren har yrkat att fängelsestraffet för den 51-årige mannen ska höjas till minst tre år.