Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Dagen då världspolitiken kom till Stockholm

Obama fick allt att handla om Syrien

President Obama och statsminister Reinfeldt håller presskonferens i Rosenbad.

Detta var dagen då världspolitiken på allvar kom till Stockholm

Obama må ha stått i Rosenbad men det var tydligt att han talade till världen.

Han utnyttjade presskonferensen med Fredrik Reinfeldt till att samla stöd för en väpnad aktion mot Syrien.

Presskonferensen var betydligt längre än sådana när tillställningar brukar vara. Och det var inte statsminister Reinfeldt som stod för merparten av snacket.

Obama visste att han skulle få frågor om Syrien och han utnyttjade dem till att än en gång försöka övertyga inte bara svenskarna utan folk runtom i hela världen om det nödvändiga i att straffa diktatorn Bashar al-Assad.

Obama vet att hans svar når in i vardagsrum och regeringskanslier över hela Europa och resten av världen. Många av de internationella journalisterna på plats i Stockholm hade kommit för att höra Obamas senaste uttalanden om konflikten. Många internationella tv-kanaler sände presskonferensen direkt.

Ju fler regeringar Obama kan övertyga om att stödja en väpnad aktion desto mer legitim blir den.

Syrien tog över

Presidentens i förväg förberedda program innehöll inget om Syrien. Det var "ofarliga" programpunkter som att hedra Raoul Wallenberg och besöka klimatforskare på Kungliga Tekniska Högskolan.

Obama såg till att fokus hamnade där han vill ha det. På användandet av kemiska vapen i Syrien.

Imorgon kommer väldigt få att prata om Raoul Wallenberg eller klimatförändringar. Nästan alla kommer att tala om Syrien och hur världen ska agera mot Assad.

På pressträffen var det tydligt hur Obama koncentrerade sig på alla frågor som handlade om Syrien medan han exempelvis snabbt skickade vidare en klimatfråga till Reinfeldt och svarade kortfattat på frågan om dilemmat med att vara fredspristagare och att ta till militärt våld.

Känslomässig

När han pratade om Syrien var han ovanligt känslomässig. Obama gjorde långa pauser när han gav uttryck för den avsky han känner när han ser bilderna på barnen som led en plågsam död under gasttacken i en förort till Damaskus.

Som alltid var han resonerande och lågmäld men lyckades ändå förmedla en känsla av kraftfullhet.

Påståendet att han agerar bara för att hans egen trovärdighet står på spel slog han ifrån sig.

– Det är inte min trovärdighet som står på spel, sa Obama. Det är världssamfundets.

Medan många är tveksamma till en militär attack mot Assad eftersom det är väldigt oklart vad den skulle göra för nytta så vände Obama på resonemanget.

– Vad sänder världen för budskap till Assad och andra despoter om vi inte ingriper för att stoppa användandet av kemiska vapen mot den egna befolkningen?

Känga till Putin

Han gav också Ryssland en känga som genom sin vänskap med Assad-regimen satt stopp för alla försök att agera mot Syrien via FN:s säkerhetsråd.

– Vi skulle kunna få ett mycket snabbare slut på dödandet om Ryssland ändrade sin inställning.

Imorgon när Obama fortsätter till toppmötet med G-20 i Sankt Peterburgs ställs han öga mot öga med Rysslands president Putin. Relationerna dem emellan är på bottennivå.

Inför toppmötet har Putin gjort vad som kan vara en potentiell helomvändning. I en intervju med nyhetsbyrån AP säger Putin indirekt att Ryssland kan tänka sig att ställa upp på en militär aktion mot Assad om det finns klara bevis för att regimen låg bakom kemvapenattacken.

Ett sätt att sträcka ut en hand till Obama?