Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

EU:s försvarsministrar: Assad bakom attacken

Publicerad 2013-09-06

EU:s försvarsministrar har nu kommit fram till att det är Assad-regimen som ligger bakom gasattacken utanför Damaskus.

Samtidigt vädjar Assad till USA:s kongress om att stoppa den planerade attacken mot Syrien.

Försvarsministrarna från EU:s medlemsländer befinner sig just nu på ett informellt möte i Litauens huvudstad Vilnius, där de även träffar Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Ställer sig bakom USA

Nu rapporterar nyhetsbyrån AFP att ministrarna gemensamt kommit fram till att hålla med om det USA sagt sig ha bevis för: att det är Syriens president Bashar al-Assad och hans regim som ligger bakom attackerna med gas mot befolkningen i Ghouta utanför Syriens huvudstad Damaskus den 21 augusti.

Svenska försvarsministern Karin Enström (M) deltar i mötet i Vilnius och Aftonbladet söker henne för en kommentar.

– Hon är upptagen under dagen, hälsar hennes pressekreterare.

Bildt tveksam till våld

Frankrike och Danmark de två länder som främst trycker på för en tuff EU-linje gentemot Syrien, rapporterar TT. Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) tillhör de mer tveksamma vad gäller användandet av våld.

– Det är klart att det är viktigt att vi reagerar. Men sedan är frågan hur vi reagerar och vilka konsekvenser det får. Och det är viktigt att också tänka på dagen efter och den politiska strategin, säger Bildt till TT.

– Man ska både reagera och man ska tänka. De två sakerna ska hänga ihop.

Assad vädjar till USA

AFP rapporterar nu att Syriens parlament uppmanar USA:s kongress att stoppa den begränsade attack mot landet som president Barack Obama vill genomföra.

I går meddelade Storbritanniens premiärminister David Cameron vid det pågående G20-mötet i S:t Petersburg att landet fått fram nya bevis om användningen av kemiska stridsmedel, rapporterade BBC.