Beredda på att dö

Publicerad 2014-01-23

KIEV. Fem av deras kamrater har dött och hundratals skadats.

Men aktivisterna på Självständighetstorget i Kiev ger inte upp.

Utrustade i hjälmar, täckbyxor, skyddsglasögon och med påkar i händerna kämpar de för en ny framtid.

– Jag vill inte ha en kriminell president, säger biologen Nadja Benkovska, 50, medan hon fyller en säck med snö att lägga på barrikaderna.

Utrikesministern varnade på torsdagen Sveriges ambassadör att hålla sig borta från Frihetstorget - och att "hålla tyst", enligt en källa till EUobserver.

Lukten av kol och vedeld sprider sig över Självständighetstorget. Gamla militärtält som ser ut att komma från förra seklets mitt står uppställda framför det ockuperade stadshuset.

Det ryker ur kaminerna. Snön knarrar under fötterna.

När Aftonbladet besökte torget sent i natt fanns fortfarande tusentals aktivister på plats. Både unga och äldre har intagit torget.

It-teknikern Eugen Stanchenko, 28, och hans fru designern Marianna Kibkalo, 24, har demonstrerat i flera veckor.

– Vi har med oss varmt te i ryggsäcken. Vi vill ha en ny president. Nu stannar vi hela natten, säger Eugen med en orange hjälm ovanpå mössan.

”Prickskyttar sköt dem”

Många trotsar maskeringsförbudet – en av de lagar som president Janukovitj fick igenom för bara några dagar sedan i hopp om att stoppa demonstranterna. Maskeringen används också för att klara av tårgasen som polisen använder. En del är utrustade med påkar och ishockeyklubbor.

Små grupper med maskerade män med fyrverkeripjäser samlas och pratar ihop sig innan de marscherar iväg mot den plats där poliserna finns.

Sedan slutet på november har demonstranterna protesterat på Kievs gator för att visa missnöje mot regeringens avvisande av frihandelsavtal med EU och i stället förhandla med Ryssland.

I går blev den mest våldsamma dagen hittills. Fyra demonstranter dödades av polisen medan en femte dog efter ett fall.

– Prickskyttar sköt dem, alla har skjutits i huvudet eller hjärtat och på skadorna syns att det var skarp ammunition, säger Oleh Musiy, som ansvarar för en tillfällig sjukstuga som oppositionen upprättat nära barrikaderna, till Ekot.

Torget hålls av demonstranterna genom barrikader byggda av mestadels snösäckar och bildäck. Aktivisterna häller sedan vatten på snön för att det ska bli is och ännu svårare för polisen att forcera.

”Unga flyr härifrån”

Jana Konotopenko, 23, är en av hundratals som skottar snö och fyller säckarna.

– Vi vill ha en framtid här i Ukraina med riktig demokrati och medlemskap i EU. Unga flyr härifrån nu. Det måste till en förändring, säger hon.

Efter ett möte i går eftermiddag har oppositionen gett president Viktor Janukovytj 24 timmar att gå oppositionen till mötes. Under den tiden uppmanas demonstranter att inte attackera polisen.

– I morgon går vi framåt tillsammans. Om det blir ett skott i pannan, då blir det ett skott i pannan, men på ett ärligt, rättvist och modigt sätt, säger oppositionsledaren Vitalij Klitjko.

"De har förklarat krig"

Under torsdagen hölls ett möte mellan utländska ambassadörer och den ukrainske utrikesministern. Enligt en källa som var med under mötet hade det formen av en "uppläxning" skriver TT. Sveriges ambassadör, Andreas von Beckerath, närvarade vid mötet och fick då höra att de "skulle hålla sig borta från Frihetstorget, att de helt enkelt skulle hålla tyst", uppger källan frö webbtidningen EUobserver.

– De skyller oroligheterna på EU. De har helt enkelt förklarat krig, sa källan enligt TT.

ANNONS