Ny medicin - då blir akne en klassfråga

Uppdaterad 2013-10-11 | Publicerad 2013-08-26

Unga tvingas betala dyrt för sina hudproblem i ansiktet

Hudläkare Gunnar Nyman.

Nu tvingas personer med svår akne själva betala hela kostnaden för medicinen Roaccutan.

Det rör sig om tusentals kronor.

– Jag skulle absolut inte haft råd att betala behandlingen själv, säger Maja Richter, 19.

Roaccutan har hittills varit den enda effektiva behandlingen vid mycket svår akne, som drabbar tonåringar och ungdomar.

- De är ofta väldigt plågade av sin akne. Det handlar inte om lite finnar, utan om böldakne och ärrbildning, säger Gunnar Nyman, hudläkare i Borås.

Roaccutan orsakar allvarliga fosterskador och har därför inte varit godkänt i Sverige, utan endast kunnat skrivas ut på licens från Läkemedelsverket. Årligen har 7 000 - 8 000 licenser beviljats. Medicinen har varit subventionerad - tills i juni i år.

Kostar flera tusen

Då godkände Läkemedelsverket en ny medicin mot akne - Isotretinoin Orifarm - eftersom den redan var godkänd i EU. Endast hudläkare får dock förskriva den.

Och när ett godkänt läkemedel nu finns kan Läke­medelsverket inte längre bevilja licens för Roaccutan. Samtidigt omfattas inte den nya medicinen av läkemedelsförmånen, utan patienterna måste själva stå för hela kostnaden - mellan 5 000 och 18 000 kronor.

- En rad unga människor kommer inte att få en väldigt viktig behandling, om de inte har mycket pengar och kan betala själva. De får inte den effektivaste behandlingen, säger Gunnar Nyman.

Orifarm Generics AB ansökte i juni hos Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, om subventionering av medicinen. Det kan dock ta ett halvår för dem att behandla ansökan.

- Vi vet ju att patienter hamnar i kläm. Därför prioriterar vi den här typen av ärenden högt, säger TLV:s generaldirektör Sofia Wallström.

Använde antibiotika

Maja Richter, 19, i Herrljunga har haft svår akne sedan tidiga tonår. Hon försökte skyla ansiktet.

- Jag har haft väldigt långt hår som skydd för kinderna där jag har haft mest akne, säger hon.

Antibiotika har bara hjälpt tillfälligt. I juni avslutade Maja Richter en åtta månader be­handling med Roaccutan i hög dos och har inte haft böldlik­nande akne sedan dess.

- Jag skulle absolut inte haft råd att betala behandlingen själv, säger hon.

ANNONS