Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hittade mamma tack vare bilden

Publicerad 2012-04-09

Delningar på Facebook förenade Davids familj

David Juan Olsson, 20, adopterades från Colombia innan han firat sin första födelsedag.

Efter att i flera års tid ha sökt efter sin biologiska mor lade han till slut upp en bild på Facebook.

Mindre än två veckor senare hade han hittat sin familj.

David Juan Olsson från Tysberga lade upp en bild på sig själv med texten ”Do you Remember me Mom” på Facebook för knappt två veckor sedan. På bara två dagar hade hans vädjan spridit sig runt om i världen. Flera hörde av sig och erbjöd honom hjälp att hitta sin biologiska mamma.

– Jag sa att det räckte om de bara fortsatte att dela bilden på Facebook. Sen började det välla in mejl från personer nere i Colombia som var intresserade av att hjälpa till, säger David.

En person från en nyhetsbyrå i Colombia med svenska kontakter på Facebook fick se Davids vädjan och spred budskapet i colombianska medier.

– Ett mejl kom från en kvinna i Sverige som har kontakter nere i Colombia som jobbade på en radiostation. De gjorde en slags efterlysning, säger David.

Pratar varje dag

Mindre än två veckor efter att han hade lagt upp bilden fick han kontakt. På skärtorsdagen pratade han för första gången med henne. Sedan dess har de haft kontakt varje dag.

– Sen när jag har råd någon gång så är tanken att jag ska åka dit och träffa dem, säger David.

Att mamman lämnade David till adoption berodde på den ekonomiska situationen. I Colombia har han också fyra äldre syskon. Det var en av bröderna som David först fick kontakt med.

– Min bror fick reda på detta genom att en kvinna som jag pratat med sökte upp honom. Han spred sen detta vidare till min mamma och mina andra syskon. Han var så klart lite chockad.

David Juan Olsson kom till Sverige cirka åtta månader gammal. Han har velat hitta sina biologiska föräldrar sedan han var fem, och hans adoptivföräldrar har alltid stöttat honom i hans sökande.

Har sökt henne länge

David har tidigare försökt via adoptionsbyrån och TV4, utan att lyckas.

– Jag har en gammal laptop med en bra webbkamera och fick för mig att ta lite kort med den. Så tänkte jag att jag kan ju skriva ut en bild på en skrivare och lägga ut den. Se om det händer någonting. Tänkte att det var värt ett försök. Och det tog ju inte lång tid innan den började spridas.

Sedan den 19 mars då David lade upp bilden på Facebook har den delats 3 700 gånger och fått cirka 4 400 ”gilla”-markeringar.

På skärtorsdagen tog David en bild på sin mamma och en av bröderna med en webb- kamera. På två dagar hade bilden gillats 3 600 gånger.

Här är fler som hittat varann på ’Fejan’

Angelica Höglund föddes i Colombia, adopterades när hon var två månader gammal och bodde i Lund när hon 2008 hittade sin biologiska mamma genom att söka på internetsidan Facebook.

Emma Werelius visste att hon adopterats från Filippinerna. Men inget mer. Hon drömde om att hitta sina rötter och sin biologiska mamma. Till sist, 2010, sökte hon på sin mammas namn på Facebook. Det blev träff direkt.

Maja Havoic hade letat efter sin biologiska mamma i flera år. Hon började söka hjälp på Facebook 2009, och fick kontakt med sin mamma som bor i USA.