Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Romney vann stort i Florida

Publicerad 2012-02-01

NEW YORK. Mitt Romney vann stort i Florida i natt.

Och i ett aggressivt segertal riktade han sina hittills hårdaste attacker mot mannen han uppenbarligen är övertygad om att han ska gå i clinch med i höst

– I sitt State of The Union-tal pratade president Obama om att vi skulle minnas hur vi hamnade i den här krisen. Oroa dig inte, herr president. Vi minns exakt hur vi hamnade här. Du vann ett val, sa han bland annat.

Två övertygande debattframträdanden och en lika påkostad som negativ tv-kampanj gjorde alltså susen för Mitt Romney i Florida.

Han återtog det initiativ som huvudopponenten Newt Gingrich ryckte åt sig efter sin jordskredsseger i det konservativa South Carolina och vann övertygande i den betydligt folkrikare solskensstaten.

Sammanlagt fick han 46 procent av rösterna – fjorton fler än tvåan Gingrich.

Ren knockoutseger

Det är en ren knockoutseger och trots att samtliga tre motståndare under natten svor på att fortsätta kampanja tog han den som förevändning för att hålla ett segertal värdig en redan klar presidentkandidat – fullsprängt av hånfulla hugg mot Barack Obama.

– Jag är redo att leda det här partiet och det här landet. Med mitt ledarskap avslutar vi Obamas era och inleder en ny era av amerikanskt välstånd, sa han till entusiastiska supportrar i Tampa och fortsatte:

– President Obama, du blev vald för att leda. Du valde istället att följa. Nu är det dags att du flyttar dig ur vägen.

Ex-guvernören från Massachusetts knöt också an till presidentens State of the union-tal i Washington förra veckan.

– I sitt tal pratade president Obama om att vi skulle minnas hur vi hamnat i den här krisen. Oroa dig inte, herr president. Vi minns exakt hur vi hamnade här. Du vann ett val, hette det.

Sedan försökte Romney peka på några av de avgörande skillnaden mellan honom och presidenten.

– Om du vill ha försäkran om att staten tar hand om dig från vaggan till graven är inte jag din president. Då har du redan din president idag, klargjorde han.

”Återupprätta USA:s storhet”

– Men om du vill att det här valet ska handla om att återupprätta USA:s storhet hoppas jag att du sluter upp bakom oss. Om du ser de senaste årens besvikelser som ett felskär snarare än vårt öde ber jag om din röst. Jag vill att Vita huset ska reflektera det bästa av det vi är, inte det sämsta av det Europa blivit.

Att han inte fick någon offentlig gratulation, och inte heller något telefonsamtal, från förgrämde huvudopponenten Newt Gingrich i natt var inget som vinnaren lät sig bekommas av.

Istället slog han segervisst fast att det republikanska partiet kommer att vara enat när han om sju månader återvänder till Tampa för att acceptera nomineringen.

Valet – en match i flera ronder

Rond 1: Iowa

Trots klar ledning i opinionsmätningarna i det så kallade ”provvalet” i Iowa blev det platt fall för förre talmannen Newt Gingrich. Och vad som först såg ut som en knapp seger för Mitt Romney visade sig vara en vinst för Rick Santorum med outsidern Ron Paul på tredje plats.

Rond 2: New Hampshire

Det första riktiga primärvalet. Solklar seger för favoriten Mitt Romney. Ron Paul – som anses chanslös i det stora hela – kom tvåa. Tre var Jon Huntsman. Gingrich kom först på fjärde plats. Romney gynnas av att det hela tiden är nya republikaner som gör bra ifrån sig. Han har fortfarande ingen huvudmotståndare.

Rond 3: South Carolina

Meningen var att Romney skulle knyta ihop säcken, men så vägrade han att offentliggöra sin deklaration. När han väl släppte uppgifterna var det för sent. Dessutom visade det sig att han bara betalade 15 procent i skatt. Gingrich vann en solklar seger i delstaten. Var Mitt Romney på väg att tappa greppet?

Rond 4: Florida

Opinionsmätningarna åkt berg- och dalbana. Sista budet är att Romney leder stort efter några bleka insatser av Gingrich i debatterna. Övriga kandidater ligger långt bak i fältet. En seger för Romney avgör inte slaget men gör honom till solklar favorit igen.

Rond 5: Nevada

4 februari är det primärval i Nevada och Maine. Smutskastningen har nu nått så höga nivåer att ledningen för republikanska partiet hoppas på ett snabbt slut på kampanjerna, och att Romney blir partiets kandidat. Men det är långt kvar till ett avgörande – inte förrän tidigast i slutet av mars har Romney lyckats samla ihop de 1 144 delegatsröster han formellt behöver.

Ska kampen sluta före det måste alla övriga kandidater kasta in handduken. Både Gingrich och Ron Paul verkar inställda på att fortsätta ett bra tag till.