Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Fyra meter från döden

Uppdaterad 2012-04-22 | Publicerad 2011-11-14

Nils, 30, sköt björnen i sista stund: Allt gick väldigt fort

jagade hunden JAGADE HUNDEN Björnen var bara fyra meter från Nils Molund när den segnade ner och dog. ”När en björn väl har bestämt sig och går till attack finns det ingen återvändo”, säger jaktledaren Fredrik Myhr.

Nils Molund, 30, hade sett fram emot en älgjaktshelg med kompisgänget.

Plötsligt stod han öga mot öga med en björn – som gick till attack.

I panik avfyrade Nils ett skott – meter från att bli

sliten i stycken.

Nils Molund befann sig i Valsjöbygden för att jaga med kompisarna.

Nils Molund har i flera år haft som tradition att åka till Valsjötrakterna med kompisgänget en helg i november. De jagar älg, umgås och har det trevligt.

I år höll utflykten på att sluta i en katastrof.

De begav sig som vanligt ut under morgontimmarna. Strax efter lunch lyckades en i gänget fälla en älgkalv, och när Nils hund plötsligt börjar skälla blir samtliga i laget på helspänn: de tror att hunden har spår på en andra älg.

”Slutade inte skälla”

Nils hade positionen vid en myr, femtio meter från skogsbrynet. Hans hund passerade honom och fortsatte in i skogen, rakt framför sin husse.

– Jag hörde hur hunden fortsatte skälla inne i skogen men jag gick inte dit utan satt på min plats och avvaktade, säger Nils Molund.

Väntan blev lång, uppåt en timme och hunden slutade inte skälla, men plötsligt kom den ut på myren.

Sekunderna senare kom björnen.

– Den var jagande ilsken. Den gjorde utfall mot hunden som hela tiden sprang undan. Sedan gick allt väldigt fort, säger Nils.

Försökte få kontakt

Hunden släppte bevakningen av björnen och sprang till husses sida, inte ovanligt när hundar blir rädda. Nu fastnade björnens blick på Nils.

– Den gick till attack när den var 15 till 20 meter ifrån mig. Jag avfyrade skottet när den var tio meter inpå mig. Den segnade ner fyra meter framför mina fötter.

Jaktledaren Fredrik Myhr hade hört hundens skall och förstod att det var något dramatiskt på gång. När han hörde skottet insåg han att något var galet. Han försökte kontakta Nils på radion men fick inget svar.

Någon minut senare försökte han en gång till, på mobiltelefonen. Nils svarade och skrek ”Jag lever, jag har skjutit en björn”. Snabbt kontaktade han resten av gänget som rusade mot myren. De hittade Nils sittandes vid en gran.

– Det var helt kaosartat för oss alla. Minuterna då jag inte fick tag i Nils var otroligt pressande för mig. När en björn väl har bestämt sig och går till attack finns det ingen återvändo. Det enda man kan tänka på är att skydda sitt eget liv, säger Fredrik Myhr.

Blev svårt chockad

Nils skadades inte fysiskt vid attacken, men chockades svårt. Händelsen är polisanmäld och en förundersökning om jaktbrott är inledd. Enligt polisen i Östersund låter det hela som en nödsituation, något jaktlaget är helt överens om.

– Syftet med mitt jagande är inte kampen för mitt eget liv. Och vad ska man göra när en björn kommer i 30 till 40 kilometer i timmen rakt mot en. Sedan är det är klart att det här måste få en rättvis bedömning, säger Nils.

– Tanken om vad som skulle ha kunnat hända kommer alltid att finnas kvar.