Brutus sköts av polis

Uppdaterad 2012-07-26 | Publicerad 2012-07-24

Jakten på inbrottstjuvar i skånska Skäret i måndags morse fick förödande konsekvenser för Henrietta Kozica och Hasse Nilsson.

Mitt under den sköts deras hund Brutus i huvudet - av polisen.

Polisen fick larm om ett inbrott på S:t Arild golfklubb i Skåne vid 04.30-tiden i går morse och hundförare tog upp jakten på gärningsmännen som lämnat platsen.

Spårade tjuvar till villa

Spåren ledde en polisman med tjänstehund som jagade en av tjuvarna till Henrietta Kozicas och Hasse Nilssons villaträdgård i Skäret.

– Spåret leder över ett staket, in i en trädgård och mot en källardörr och hundföraren tror att gärningsmannen kan gömma sig i källaren, säger Lars Lust, ställföreträdande chef vid hundsektionen i Helsingborg.

Gärningsmannen syntes inte till, men i trädgården fanns familjens hund Brutus.

Strax därefter sköts den tioårige hanhunden i huvudet – av polisen.

Vad som egentligen hände har polismannen och hundens ägare olika uppfattningar om.

Polismannen har berättat att Brutus försökte komma åt hans tjänstehund. Han ska ha försökt sära på hundarna och mota bort Brutus, som försökte nafsa eller bita polisen i armen. Sedan fick polisen plötsligt ont i benet.

"Tumultartad situation"

– Han vet inte om han blivit biten eller vad som hänt, men det är en ganska tumultartad situation och hunden vill inte upphöra med att försöka komma åt tjänstehunden eller honom och han känner sig nödgad att skjuta hunden, säger Lars Lust.

Henrietta Kozica, som var ensam hemma med sina och sambons två barn, har en annan uppfattning.

Hon säger att hon vaknade till av att två män, troligtvis gärningsmännen som var på flykt, ropar och skriker utanför hennes fönster.

En stund senare hörde hon hur två hundar rykte ihop.

– Jag springer till takfönstret på toaletten och ser Brutus stå i trädgården. Sedan ser jag polisen stå med sin hund hårt hållen vid sin sida, säger Henrietta Kozica.

"Blev helt förskräckt"

Hon menar att det var ungefär fyra meter mellan polisen och Brutus, och att hennes hund stod lugnt med sidan mot honom.

– Sedan backar polisen två steg, tar upp sitt tjänstevapen och skjuter. Jag blev helt förskräckt, jag vet ju inte varför han gör så, säger hon.

Lars Lust menar att Brutus sköts på max en meters håll. Det har man enligt honom kunnat se på var kulan gått in och var den stannade.

Brutus fördes till djursjukhuset i Helsingborg, men hans liv gick inte att rädda.

Ett par timmar efter händelsen avlivades han av veterinär.

Vill ha upprättelse

– Vi är chockade och upprörda. Jag har gråtit så mycket att jag inte orkar gråta mer, säger Henrietta Kozica som vill att polismannen som sköt familjens hund ska prickas.

– Jag är ledsen att det jag såg misstros. Vi vill ha upprättelse för Brutus, säger Henrietta Kozica.

Lars Lust beklagar att Brutus är borta, men säger att polismannen inte skjutit om han inte känt sig tvungen.

– Det är en familjemedlem, det är tragiskt. Jag förstår att de är upprörda och jag säger inte att hon ljuger, men det är en traumatisk händelse, säger han.

Händelsen kommer, som i alla fall där tjänstevapen används, att utredas av polisens internutredare.

Fotnot: En av inbrottstjuvarna greps vid golfklubben. De två andra gärningsmännen kunde gripas senare.