Hela världen läser Anna Politkovskaja

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-20

Kulturhuset i Stockholm deltar i ”Worldwide Reading” av reporterns texter från Tjetjenien

Anna Politkovskaja.

I kväll minns världen den mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja.

På över 50 platser, däribland Kulturhuset i Stockholm, läses samtidigt texter ur hennes bok ”Tjetjenien - sanningen om kriget”.

Följ ämnen
Ryssland

Samma dag som världens ögon riktas mot Irak och fyraårsdagen av kriget uppmärksammas i kväll en annan av världens mer bortglömda konflikthärdar - den ryska delrepubliken Tjetjenien.

En av få journalister som regelbundet reste till området och rapporterade därifrån var Anna Politkovskaja på tidningen Novaja Gazeta som aftonbladet.se sedan snart ett år samarbetar med. När hon sköts till döds i trapphuset till sitt hem i Moskva den 7 oktober förra året tystades tjetjenernas kanske viktigaste röst utåt mot omvärlden.

Veckan efter mordet publicerade Aftonbladet och Novaja Gazeta hennes sista artikel - om övergrepp och tortyr i den ryska oroshärden.

Världsomspännande läsning

I kväll påminns vi igen om situationen i vårt grannland när den tyska Peter Weiss-stiftelsen arrangerar en världsomspännande läsning av Anna Politkovskajas texter från Tjetjenien. I Sverige är det skådespelerskan Ingela Olsson som läser ur Politkovskajas bok ”Tjetjenien - sanningen om kriget” från 2003 på Kulturhuset i Stockholm.

Efteråt samtalar bland andra Robert Hårdh, generalsekreterare för Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter och Svenska PEN:s ordförande Björn Linell om läget i Tjetjenien.

Aftonbladet har publicerat flera av Anna Politkovskajas texter

Läs också

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln