Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hundratals svenska turister strandsatta

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-21

Var på väg hem från Thailand – fastnade i Förenade Arabemiraten i över tolv timmar

När planet hade landat öppnades nödöppningen på något sätt och räddnings-rutschkanan fälldes ut. Hundratals passagerare får nu vänta på flygplatsen i Sharjah.

Ett fullastat plan med svenska turister satt fast i över 13 timmar på flygplatsen i Sharjah i Förenade Arabemiraten under onsdagen.

– Vi är 250-300 svenskar som sitter här i ett stort rum, vi får inte reda på någonting, sa frustrerad Kristofer Eriksson till aftonbladet.se.

Vid 23.30 lyfte planet med destination Stockholm.

Kristofer Eriksson, en av svenskarna som är fast i Sharjah.

Kristofer och de andra på planet var på väg hem från Thailand. På deras biljetter stod att de skulle mellanlanda i Riga, men när de gick på planet fick de reda på att de skulle mellanlanda i Förenade Arabemiraten.

”Hörde ett brak”

– Allt gick bra och vi landade på flygplatsen. Men när vi stod vid gaten och skulle gå av så hörde jag ett brak och planet skakade till. När jag tittade bakåt såg jag hur räddningsrutchkanan hade fällts ut och nödöppningen var borta, säger Kristofer Eriksson.

Enligt passagerarna på planet öpnnade en i besättningen av någon anledning nödutgången och på det viset aktiverat rutschkanan.

– Nu har vi suttit här i fem timmar allihop i ett rum med två toaletter på 250-300 personer. Vi har fått varsin macka och nu kom de med en kaffemaskin, men vi har inte fått någon info om vad som händer. För två timmar sen kom besättningen och sa att vi skulle få mer information om när vi skulle få komma iväg, men än har vi inte hört något.

”Får inte flyga”

På Solresor, som Kristofer och de andra åker med, känner man till förseningen.

– Det var en nödrutschkana som blåstes upp när dörren skulle öppnas och utan en sådan får man inte flyga, det är därför de sitter fast. Vi håller på att frakta dit en rutschkana och enligt de uppgifter jag har fått så har besättningen informerat passagerarna, säger Pauline Berndtsson, informationschef på Solresor.

Vet du hur det kan komma sig att nödutgången öppnades?

– Nej, det enda jag vet är att den av misstag öppnats på något sätt.

Frustrerade svenskar

Efter 13 timmar på flygplatsen vittnade rapporterna från svenskarna om stor frustration och trötthet.

– Vi får ingen hjälp av flygbolaget. Vi har inte sett någon personal från dem här. De som jobbar på flygplatsen vet ingenting, de försöker hjälpa oss och har gett oss mat nu. Vi har hört från Sverige att planet ska vara klart, men här säger de inget, säger Mia Bjurklint från flygplatsen i Sharjah.

Från flygbolaget sa man att planet skulle lyfta vid 22.30. Men när aftonbladet.se ringde upp passagerarna var de fortfarande kvar på flygplatsen.

Vid 23.30-tiden lyfte så äntligen planet hem mot Stockholm.