För många ledamöter i riksdagen

Publicerad 2013-05-09

MUF:s ordförande vill ha färre platser: De har för lite att göra

Förslaget om att minska antalet ledamöter i riksdagen har diskuterats länge.

I dag tas frågan upp i ”Partiprogrammet” i Aftonbladet TV.

– När Gustav Fridolin pratar om att de sitter och fikar en stor del av tiden och pratar om hur lite som händer, då väcker det ju en fråga, säger Erik Bengtzboe, ordförande för Muf.

I Sveriges riksdag sitter 349 ledamöter – vilket gör Sverige till ett av de länder som har flest parlamentariker i förhållande till befolkningen.

– Det är vi och Island. Idén om att minska antalet ledamöter har varit uppe i olika omgångar, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

”Fikar en stor del av tiden”

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, säger i ”Parti­programmet” som sänds i Aftonbladet TV i dag att ledamöterna i riksdagen har för lite att göra.

Och det höga antalet leda­möter i riksdagen har vid flera tillfällen fått kritik från politikerhåll – år 1996 krävde Fredrik Reinfeldt (M) att riksdagen skulle halveras.

Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, är också en av dem som kritiserar antalet ledamöter i riksdagen.

– Det kanske finns lite för många riksdagsledamöter och man kanske inte borde ha utskotts­sammanträden varje vecka, även om det arbetet är väldigt viktigt, säger han i ”Partiprogrammet” i Aftonbladet TV.

Han fortsätter:

– När Gustav Fridolin pratar om att de sitter och fikar en stor del av tiden och pratar om hur lite som händer, då väcker det ju en fråga. Då kanske man är lite för många som är där.

Skulle öka statusen

Statsvetaren Tommy Möller menar att ledamöterna i dag är ”en i mängden” och att färre ledamöter skulle öka statusen i uppdragen.

– Sedan kan man tänka sig att man kombinerar en minskning med att man ger de kvarvarande ledamöterna mer resurser. När de är färre så tvingas de bli generalister. Det är de inte i dag. Våra politiker i dag är väldigt snäva och begränsade, säger Tommy Möller.

Men han menar att en minskning av antalet ledamöter skulle vara svår.

– Det är en svår reform att genomföra. Det är det som det hela stupar på.