Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Sverige skulle inte utvisa Snowden"

Publicerad 2013-06-14

Ove Bring tycker avslöjaren valt fel land att gömma sig i

Läckan Edward Snowden.

Varför valde Edward Snowden att gömma sig i Hongkong?

Om han velat vara säker på att inte bli utvisad borde han ha valt Sverige eller Storbritannien.

– Här är skyddet som starkast, enligt folkrättsexperten Ove Bring.

Efter att Snowden trätt fram som den som lämnat ut uppgifterna om USA:s omfattande hemliga avlyssning gick han under jorden. Själv påstår han i en intervju med tidningen South China Morning Post att han inte har några planer på att lämna Hongkong. Att han har fullt förtroende för rättsystemet i det numera kinesiska autonoma området.

Han och de flesta andra utgår från att CIA jagar honom intensivt trots att något åtal mot honom ännu inte finns i USA. Förmodligen bara en tidsfråga eftersom en rad höga militärer hävdar att Snowdens avslöjanden åsamkat USA irreparabla skador.

Även om Hongkong numera är en del av Kina så åtnjuter man fortfarande stor självständighet. Hongkong har ett utlämningsavtal med USA.

Vågspel

– Att välja Hongkong är ett vågspel, menar Ove Bring, professor i folkrätt. Vill Snowden vara säker på att inte bli utlämnad borde han ha valt Storbritannien eller Sverige.

Sverige har visserligen också ett utlämningsavtal med USA men i det här fallet tror inte Bring att en utlämning skulle bli aktuell.

– Om en person riskerar att dömas till dödsstraff förbjuder EU:s regler uttryckligen utvisning. Att sitta på "death row" jämställs med psykisk tortyr. Det finns ett prejudikat i form av en tysk som hette Söring som var misstänkt för mord men EU-domstolen stoppade utvisning.

Inte ens om USA garanterar att Snowden inte döms till  döden ser Bring någon risk.

Man måste se på brottet på samma sätt i Sverige och USA.

Säg att Snowden blir åtalad för spioneri. Vad lägger Sverige i spionbegreppet jämfört med USA? I Sverige ha vi sällan samma syn på säkerhetsaspekterna.

Politiskt självmord

I slutändan skulle frågan om utvisning hamna på den svenska regeringens bord. Att en svensk regering oavsett partifärg skulle utvisa en person som Snowden håller Bring för högst osannolikt.

Det vore politiskt självmord.

Övriga EU-länder lyder ur samma regler som Sverige. Det gäller även Island, ett land som Snowden själv nämnt som en möjlig tillflyktsort.

Bring tycker att det mest logiska för den amerikanske "whistleblowern" vore att åka till Storbritannien. Där finns skickliga advokater, ingen risk för språklig förbistring och ett bra skydd mot utvisning till USA.

Spekulationer finns om att Snowden skulle försöka ta sig till Kina eller Ryssland för att försöka få skydd där.

– Jag är rädd att de inte skulle göra samma noggranna rättsliga prövning där utan lägga in politiska hänsyn.

Ryssarna kanske skulle fundera på om det fanns någon de ville ha utlämnad från USA

Skulle Snowden mot förmodan söka asyl i Sverige finns det goda chanser.

Under Vietnamkriget tog vi emot ett antal amerikanska dessertörer som fick asyl.