Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Skandal att polisen inte kan reglerna”

Uppdaterad 2012-09-06 | Publicerad 2012-09-05

Cecilia Wikström, asylansvarig i EU, vill tala gränspolisen till rätta

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är ansvarig för EU:s gemensamma flyktingpolitik.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP), ansvarig för EU:s gemensamma flyktingpolitik, chockas av att läsa om fallet Ali, 15.

– Jag mår illa av det här. Polisen ska känna till Genèvekonventionen och definitionen av ett barn.

Nu vill hon tala med gränspolischefen i Malmö.

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för FP, har under 2,5 år lett arbetet med att få fram en gemensam asylpolitik inom EU. Arbetet avslutades i dag.

– Man blir chockad när man läser artikeln i Aftonbladet i dag om den här pojken. Det känns ironiskt att med det här långa tunga arbetet bakom sig läsa om den här humanitära katastrofen sker just i mitt land, säger hon.

”Skandal av svenska polisen”

Wikström jobbade tidigare arbetat i parlamentet med den nya regleringen av Frontex, myndigheten som ansvarar för EU:s yttre gränser.

– Där kollade vi att varenda en som är ute i insatser med Frontex verkligen fått en ordentlig utbildning om internationella konventioner och asylrätt. Om Frontex kan reglerna är det en skandal att inte den svenska polisen inte känner till dem. Jag mår illa när jag läser det här, säger hon och fortsätter:

– Det är en 15-årig pojke. Det är ett ensamkommande flyktingbarn. Han ska betraktas som ett barn och behandlas speciellt i Sverige. Han har otroligt traumatiska upplevelser med sig. Att han sydde ihop sin mun är en otroligt symbolisk handling.

"Inget EU-land bör agera så"

Hon oroas av chefen på gränspolisen i Malmö, Peter Noréns, resonemang:

– Här säger Peter Norén att man inte får väga in känslor. Men det är fel att inte använda sitt sunda förnuft. Så här ska ingen polis i EU agera. Så här ska man inte behandla barn i något av EU:s medlemsländer. Sverige har haft hög svansföring när det gäller mänskliga rättigheter och det ska vi fortsätta ha. Då får det inte gå till på det här sättet.

Peter Norén hänvisar i sin intervju med Aftonbladet till Dublinfördraget, som Cecilia Wikström är ansvarig rapportör för.

Har han rätt när han säger att "lagen ser ut som den gör"?

– Nej det har han inte. Han ska känna till Genèvekonventionen också och definitionen av ett barn. Här finns det medicinska skäl som är absolut tillräckliga för polisen att åberopa även om det skulle finnas ett tidigare beslut från Migrationsverket. Ser man att en person inte klarar en sådan här förflyttning räcker det som verkställighetshinder. Det viktiga här är att det är ett barn.

Vill prata med gränspolischefen

Nu vill Wikström kontakta Peter Norén.

– Det är ett oerhört inhumant förhållningssätt som Peter Norén ger uttryck för. jag skulle vilja prata med honom om det här.

Som det verkar har ju gränspolisen bestämt sig. Finns det något för omvärlden att göra?

– Jag tycker att Migrationsverket ska kräva ärendet tillbaka och fatta ett nytt beslut. Jag vill att Sverige ska vara ett land där humanitet betyder någonting.

Kan verket göra det alltså?

– Ja.

Cecilia Wikström uppger att det nya Dublifördraget, som kallas "Dublin III" kommer att göra asylförfaranden inom EU mer tydliga.

– Jag kan säga att Dublin III blir bättre än Dublin II. Den anger till exempel precis vilka rättigheter ensamkommande flyktingbarn har.