”Kim Jong-il dog av ilska - över brusten damm”

Publicerad 2013-01-02

En viktig kraftverksdamm som sprungit läck.

Det fick Nordkoreas tidigare diktator Kim Jong-il att brista ut i ett raseriutbrott - och dö.

Uppgifterna publicerades nyligen av en sydkoreansk tidning.

Nordkoreas diktator Kim Jong-il dog i december 2011. Väldigt få uppgifter om dödsorsaken har lämnats ut av den nordkoreanska regimen sedan dess.

Men nu publicerar den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo flera avslöjande detaljer om det omtalade dödsfallet, rapporterar den engelska tidningen The Independent.

Dog av vrede

Uppgifterna kommer från en anonym källa och gör gällande att Kim Jong-il dog av en hjärtinfarkt - orsakad av ett raseriutbrott.

Innan sin död ska han ha fått reda på att en damm vid ett kraftverk i Huichon, 120 kilometer norr om huvudstaden Pyongjang, drabbats av en allvarlig läcka.

– Efter att han blev informerad om läckan slog han till flera tjänstemän och bad dem att reparera läckaget. Han skyndade till kraftverket för att utföra en inspektion men kunde inte kontrollera sin ilska och dog kort därefter, säger källan till tidningen.

Allvarliga läckor

Enligt källan var läckan mycket allvarlig:

– Det var inte bara en spricka. Hela kraftverkets säkerhet var i fara.

Enligt The Independent är kraftverket avgörande för Pyongjangs elförsörjning. Anläggningen började byggas 2009 för att minska problemen med brist på elektricitet i huvudstaden.

Viktig anläggning

Kim Jong-il ska ha sett kraftverket som ett nyckelprojekt för att Nordkoreas skulle blir en "kraftfull och blomstrande nation". Under sin livstid hann han besöka kraftverket hela åtta gånger.

Nyheten om Kim Jong-ils död meddelades av en gråtande nyhetsuppläsare den 19 december - två dygn efter att dödsfallet ägde rum.

Den officiella dödsorsaken var att Kim Jong-il dog av en hjärtattack - orsakad av hans "hårda arbete för folket".