Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Smartaste vägen till miljonjobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-01

Så gör du en stjärnkarriär.

Annika Falkengren, Carl-Henrik Svanberg och Marianne Nivert har alla börjat sina karriärer som traineer.

Vägverket, SEB och till och med Stureplansgruppen gör det – satsar på traineeprogram som ger karriären en riktig skjuts uppåt.

Skicka inga standardbrev, råder Caroline Redare, rekryterare på Nova100.

– Det har varit en stark ökning. I år beräknar vi att lägga ut runt 250 traineeprogram och det är väldigt mycket, för några år sedan var det 50, säger Bjarne Kristiansen.

Han driver sajten Traineeguiden.se, som har som målsättning att lista alla traineeprogram i Sverige.

Drömmen för många

Att bli trainee är attraktivt för många studenter. Det är ett sätt att direkt efter examen lära känna ett företag och förhoppningsvis få en bra position där så småningom. Alla traineeprogram leder inte till chefsjobb, men som trainee får man ofta prova på många olika saker inom företaget och får därmed en bred kompetens.

– Du får en mentor, ett utbildningsprogram, en marknadsmässig lön och en helt unik inblick i företaget, för många är det drömmen, säger Bjarne Kristiansen.

Inom näringslivet är det många höjdare som börjat sina karriärer som traineer. Marianne Nivert, tidigare koncernchef på Telia, Annika Falkengren, vd för SEB, Leif Östling, vd för Scania och Carl-Henrik Svaneberg, vd för Ericsson, har alla börjat som traineer.

Det är vanligast med traineeprogram för civilingenjörer och civilekonomer, men även nya program börjar dyka upp och under våren söker till exempel Stureplansgruppen i Stockholm traineer till sin nattklubbsverksamhet. Populärast är de traditionella bolagen, som IKEA, ABB, Scania och SEB.

Lägg ner tid på ansökan

Caroline Redare är rekryterare på Nova100, ett nätverk för toppstudenter, som rekryterar traineer till bland annat Trygghansa, Nordea och ABB.

– Profilerna varierar beroende på vad bolagen är ute efter, men man kan säga att alla tittar på vad man gjort förutom studierna, det kan vara allt ifrån eget företag, kårengagemang och idrott på högre nivå till ideella verksamheter, säger hon.

Utlandserfarenhet är också något som värdesätts av de flesta.

Det är viktigt att lägga ner omsorg på sin ansökan, vana rekryterare genomskådar direkt om man skickar in ett dussinbrev.

– Ett CV ska vara informativt nog att kunna stå för sig själv, eftersom många skickar runt det internt. Var tydlig och ge konkreta exempel på vad du gjort, tipsar Caroline Redare.