Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Upptäck poesins mångfald

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-13

Skuldra pennan och beväpna dig med din bästa skaldekonst, nu drar årets Poesifestival igång. Indianpoeter, Plura och Jonas Hassen Khemiri - här finns något för alla.

Tidskriften 00-tal arrangerar för elfte året i rad Stockholms Poesifestival. Under åren som gått har ett otal mer eller mindre kända artister från världens alla hörn medverkat, alla med en lika brinnande passion för ordens kraft. Madeleine Grive är konstnärlig ledare för årets festival, som går under temat ”Ordkrig”.

- Poesin är på krigsstigen mot tidsandan. Vi vänder oss mot kommersialisering, likriktning, värderelativism och fantasilöshet. Istället vill vi främja mångfald. Motstånd har i och för sig alltid förekommit inom poesin, men nu har vi nått en punkt i kulturpolitiken och kulturklimatet som andas nedmontering. Alla kulturarbetare ska bli företagare. Poeter och kulturarbetare känner sig förtryckta och kränkta. Konstnärer har en stor roll i byggandet av samhället och det värderar man inte tillräckligt i dag.

En av de inbjudna ordkrigarna är Chenjerai Hove från Zimbabwe, en frispråkig poet och författare som skriver om frihetskampen. Man har även bjudit in den feministiska poeten Joumana Haddad från Libanon och Joy Harjo från Oklahoma, en sångerska och poet med rötter i Creek- och Cherokeestammarna.

- Jag tycker att det ska bli väldigt spännande med Joy Harjo, säger Madeleine Grive. Hon är en av dem som deltagit i den närmast militanta rörelse av författare och kulturpersonligheter med indianbakgrund i USA. Hon är jättehäftig och en väldigt stor poet, och hon sjunger även och spelar saxofon. Dessutom är hon den första indianpoeten som vi har haft som gäst. Hon skriver mycket om ätter och traditioners betydelse i en modern värld.

Hur hett är det egentligen med poesi i dag?

- Jag tror att människor har ett stort behov av poesi som kraftkälla. Det har vi nog alltid haft, men i och med att dagens kommersialisering är brutal och cynisk så behövs poesin som ett motstånd. Poesin kan förstora oss och göra våra liv mer meningsfulla.

På vilket sätt då?

- Man får ut mer av tillvaron, och får mer att tänka på än bara det vi ser med blotta ögat. Poesin ger dig redskap för hur du ser världen och människorna runt omkring dig. Du hjälps att förstå sammanhang bättre.

Madeleine är inte orolig för att skaldekonsten går dagens unga förbi. Hon menar att poesi sprids till ungdomar med hjälp av sångtexter. Och dagens unga är enligt Madeleine kvalitetsmedvetna.

- Många unga är allergiska mot den slätstrukna, kommersiella svada som de kommer i kontakt med till vardags. De vill ha kvalitet, både inom musik och text, och vet var de kan hitta det. Vi brukar ha sångpoeter med i festivalen, i år är det Plura och Anna Järvinen.

Vilka poeter är bra att börja med om man är nyfiken på poesi?

- Tomas Tranströmer, Göran Sonnevi och Bruno K. Öijer är bra poeter att börja med. Deras tilltal gör dem lättillgängliga. Bruno K. Öijer har till exempel valt att utforma sina dikter som brev till sina bästa vänner. De flesta poeter gör så, det är det som gör poesin så intim. Dikten är människans språk, den talar till en direkt och står alltid på människans sida.

Har du någon drömbokning till festivalen?

- Jag skulle gärna ta dit Laurie Anderson och Yoko Ono. Yoko Ono har vi redan bjudit in en gång. Hon kunde inte komma, men ville väldigt gärna göra vår festivalaffisch.

Fick hon det?

- Ja, fast vi valde en annan. Vi är väldigt nogräknade (skratt).

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

2008-11-13