Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Tveksamt om vi har råd med sänkt skatt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-10

Allianskollegorna skeptiska till Moderaternas planer på ännu en inkomstskattesänkning

Fredrik Reinfeldt (M) vill sänka inkomstskatten. Men allianskollegerna Stefan Attefall (KD) och Roger Tiefensee (C) är tveksamma.

Centerpartiet vill spara skattesänkningar till valåret.

Kristdemokraterna vill prioritera landets pensionärer.

Allianskollegorna jublar inte över Moderaternas planer på ännu en inkomstskattesänkning.

Den borgerliga alliansen gick till val på att sänka skatten för alla som har ett jobb. Och skatten sänktes både en, två och tre gånger. I dag öppnade Moderaterna för att göra om samma sak en fjärde gång, om ekonomin tillåter det. Nu ska de diskutera frågan med övriga regeringspartier. Centerpartisterna och Kristdemokraterna är skeptiska.

Vill tillmötesgå pensionärerna

– Först och främst måste vi tillmötesgå pensionärerna. De ligger högst på vår prioriteringslista, säger Stefan Attefall, ekonomiskpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

– Samtidigt måste man inse att vi är i ett mycket svårt statsfinansiellt läge. Jag är tveksam till om vi har råd med ytterligare jobbskatteavdrag. Det är viktigt att vara försiktig och inte ta de goda signaler som nu kommer som en intäkt för utgifter och skattesänkningar som man inte har teckning för.

Centerpartiets ekonomiske talesperson Roger Tiefensee tror inte på ännu en skattesänkning just nu.

Svårt se utrymme

– Om jag förstår Moderaterna rätt har de väldigt stora om och men. De säger att det inte finns något reformutrymme utan att det handlar om krisåtgärder. Jobbskatteavdrag är ingen krisåtgärd. Då är det svårt att se att det finns ett utrymme, säger Tiefensee till Aftonbladet.

Skattesänkningar är enligt Centerpartiet ett bättre ämne för valåret 2010.

– Vi går gärna till val på ett jobbskatteavdrag både för de som arbetar och för pensionärer, säger Roger Tiefensee.

Folkpartiets ekonomiske talesperson Carl B Hamilton vill i dag inte kommentera en möjlig skattesänkning.

– Vi får väl avvakta med vårt ställningstagande till budgetförhandlingarna. Vi har hittills prioriterat mer pengar till kommunerna för att kompensera för skattebortfallet.