ÖB: En tredjedel av armén läggs ner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-27

Frysta anslag tvingar försvaret till neddragningar

Kapas med en tredjedel Överbefälhavare Håkan Syrén väntas kapa det svenska försvaret med en tredjedel.

Regeringens politik medför att en tredjedel av Sveriges armé försvinner och antalet stridsvagnar halveras. Beskedet lämnar överbefälhavaren Håkan Syrén på fredag, uppger Svenska Dagbladet som hänvisar till källor inom Högkvarteret.

Överbefälhavare Håkan Syrén.

I regeringens anvisningar till ÖB från november slås fast att anslagen till försvaret ska frysas på 38,9 miljarder kronor per år fram till 2014. Men samtidigt ska alla förband i insatsorganisationen kunna sättas in snabbare än i dag.

Besked på fredag

På fredag kommer ÖB svara att detta kräver nya nedläggningar av insatsförband och minskningar av vitala vapensystem, uppger flera källor i Högkvarteret till SvD.

Armén drabbas hårdast.

– Det blir en reduktion av förbanden i markstridskrafterna med 30 procent, säger en av tidningens källor.

När försvarsbeslutet har fattats för 2010 till 2014 kan Högkvarteret starta en ny utredning kring hur grundorganisationen ska se ut.

Svenska Dagbladet rapporterar att fler förband kan komma att läggas ned. Arvidsjaur där I 19:s jägarutbildning är förlagd, Karlsborg K 3, Lund P7 och Ronneby F 17 beskrivs i tidningen som nedläggningshotade.

Halvera stridsvagnar

Antalet soldater och officerare som kan sättas in i strid minskar till 12 500, jämfört med 20 000 i dag. Det innebär, enligt tidningen, att armén får kvar sju manöverbataljoner och att en bataljon hämtas in från amfibiekåren och räknas in i markstridskrafterna. Totalt blir det därför åtta bataljoner.

Försvaret väntas också halvera antalet stridsvagnar. I dag har Sverige 120 exemplar av stridsvagnen Leopard 2, en modell som anses vara en av världens mest moderna och skyddade stridsvagnar. Neddragningen innebär att 60 blir kvar.

Ett uttalat krav från regeringen har varit att bataljonsstridsgrupperna ska bestå av lättare förband som lätt kan transporteras, vilket i klartext betyder färre stridsvagnar, uppger Svenska Dagbladet.

ANNONS