Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Guantanamo stängs inom ett år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-22

”Ska stängas så fort det är praktiskt möjligt”

President Barack Obama väntas under torsdagen besluta om framtiden för fånglägret på Guantanamobasen på Kuba och samtidigt lägga fast hur förhör och internering ska skötas, uppger en källa i kongressen.

Fånge på Guantánamo.

Enligt ett ännu inte underskrivet förslag till beslut, som Reuters läst, ska fånglägret stängas senast om ett år. Hur USA ska handskas med de fångar som nu finns kvar i fängelset ska utredas omgående.

”Fängelset på Guantanamo (...) ska stängas så fort det är praktiskt möjligt och inte senare än ett år efter denna orders datum”, står det i förslaget.

Alla som fortfarande är fängslade när fängelset stängs ”ska skickas tillbaka till sina hemländer, friges, skickas till ett tredje land eller till ett annat fängelse i USA”.

I förslaget slås fast att fångarna har lagstadgad rätt att protestera mot att de fängslats. Försvarsministern ska inom 30 dagar utreda förhållandena i fånglägret och om det behövs omedelbart se till att de förbättras.

Advokater som företräder Guantanamofångar anser att tidsgränsen satts för generöst.

– Det tog bara dagar att sätta dessa män i Guantanamo, det ska inte ta ett år att få ut dem, sade Vincent Warren vid Center for Constitutional Rights.

Ett av president Obamas första beslut, som kom redan sent på tisdagen, var att begära att alla förhandlingar mot fångar i fånglägret Guantanamo skjuts upp. Specialtribunalernas pågående förhandlingar ska frysas i 120 dagar.

Fånglägret i Guantanamo öppnade i januari 2002 på order av George W Bush. Sedan dess har över 800 vuxna och tonåringar suttit inspärrade i det hårt kritiserade lägret. Bara 20 har anklagats för brott och bara tre har åtalats.

Specialdomstolarna som skapats för att döma de inspärrade har fått kritik bland annat för att de åtalade inte åtnjuter de rättigheter som garanteras vid civila och militära rättegångar.

Guantanamo ska
stängas