De kan krossa nya grundlagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-01

Tjeckien och England är Reinfeldts värsta fiender i EU

Här är Fredrik Reinfeldts värsta fiender:

Tjeckiens president Vaclav Klaus och den brittiske konservative ledaren David Cameron.

De kan fälla Lissabonfördraget, även om irländarna röstar ja till det på fredag.

Aftonbladet kan i dag berätta om det smutsiga spelet som kan snuva Sverige på en viktig politisk framgång.

Lissabonfördraget, som ska göra det enklare att fatta EU-beslut och som den svenska regeringen stödjer helhjärtat, har godkänts av de flesta EU-länder. Irländarna röstade nej i en folkomröstning i juni 2008. I den nya folkomröstning som hålls i morgon fredag leder ja-sidan stort.

Men ett ja på Irland räcker inte för att Sverige ska kunna ro Lissabonfördraget i hamn. Den tjeckiske EU-kristiske presidenten Vaclav Klaus har länge vägrat att godkänna fördraget, trots att det tjeckiska parlamentet har sagt ja.

Veckor eller månader

I tisdags fick han understöd av 17 tjeckiska senatorer. De krävde att landets konstitiutionsdomstol ska granska om EU:s nya Lissabonfördrag och de gamla Maastricht- och Rom-fördragen är förenliga med Tjeckiens grundlag.

Förra året, när domstolen prövade om en liten del av Lissabonfördraget hotar landets grundlag, tog ärendet sju månader. Den nya prövningen kan ta ännu längre tid.

– Domstolen måste pröva begäran enligt konstitutionen. Vi kan inte svara på om det tar veckor eller månader, säger talesmannen Vlastimil Göttinger till Aftonbladet.

President Klaus kan nu vägra skriva under fördraget med hänvisning till att domstolen prövar ärendet. Det gjorde han förra året.

Och nyligen fick den bångstyrige Klaus dessutom oväntat understöd av den brittiske konservative ledaren David Cameron.

Val senast i maj

– Cameron skickade ett brev där han berättade att Tory-partiet kommer att hålla en folkomröstning i Storbritannien angående Lissabonfördraget om vi vinner det brittiska valet, säger partiets presstalesman James Holtum till Aftonbladet.

Det underförstådda budskapet var att om Klaus håller ut i högst åtta månader får han hjälp av britterna.

Det brittiska valet måste hållas senast i maj, och ser just ut att bli en jordskredsseger för de konservativa. I en följande folkomröstning om Lissabonfördraget tyder allt på att britterna säger nej. I den senaste opinionsundersökningen hade nej-sidan tre gånger starkare stöd än ja-sidan, enligt opinionsföretaget YouGov.

– Om fördraget fortfarande diskuteras efter parlamentsvalet kommer vi att hålla en folkomröstning och jag kommer att leda kampanjen för ett nej, sade Cameron i brittisk radio på onsdagsmorgonen.

Om det går så längt är osäkert. Men en sak är kristallklar: Lissabonfördraget hänger i luften, oavsett det irländska valresultat på fredag.